Republikeinen: ‘Ons koningshuis duurste in Europa’ (+poll)

Koning Willem-Alexander en koningin Màxima. Foto: Archief DvhN/ANP Robin Utrecht

Het Koninklijk Huis kost de samenleving veel meer geld dan het kabinet zegt. Het antikoningsgezinde Republikeins Genootschap eist nu ‘een grondig boekenonderzoek’.

Het Oranjehuis is volgens het genootschap, dat pleit voor de afschaffing van de monarchie, ‘met stip het duurste van Europa’. Waar elke Brit 6 euro aan de monarchie kwijt is, kost het koningshuis elke Nederlander zo’n 20 euro per jaar.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van het Republikeins Genootschap, dat dinsdag in Den Haag en Groningen gepresenteerd werd. In plaats van een kleine 60 miljoen euro kost ons koningshuis volgens het genootschap jaarlijks 345,5 miljoen euro.

Creatief rekenwerk

De republikeinen maken een vergelijking met Zwitserland, waar de president 424.000 euro kost. “Er valt dus meer dan 345 miljoen euro te besparen bij de afschaffing van de Nederlandse monarchie.” Het genootschap erkent dat in veel gevallen ‘creatief rekenwerk’ is toegepast. Ook zijn anonieme tips, ingediend via ‘Willyleaks’, gebruikt.

Vooral de belastingvrijstellingen voor het Koninklijk Huis hakken er volgens het genootschap in. Volgens de republikeinen moet het vermogen van de Oranjefamilie ‘minimaal worden geschat op 12 miljard euro’. In dat geval loopt de fiscus jaarlijks 195 miljoen euro aan vermogens- en erfbelasting mis.

Paleis op de dam

Ook huisvesting is een flinke kostenpost: 130 miljoen euro. Het genootschap oppert de verkoop van het Paleis op de Dam, dat zeker 100 miljoen euro moet opleveren.

Deelname van (toen kroonprins) Willem-Alexander aan de marathon van New York, waterbeheer, werkbezoeken, het schrijven van toespraken: alles is meegerekend. Beveiligingskosten zijn op 40 miljoen euro geschat.

Uit een enquête vorig jaar bleek dat 70 procent van de Nederlanders achter de monarchie staat. De koning kreeg als rapportcijfer 7,5.

Nieuws

Meest gelezen

menu