Republikeinen willen gezonde discussie voeren met Oranjefans

Floris Müller (38) van het Republikeinse Genootschap. Foto: Pim Ras.

Koningsdag brengt vrijdag hordes Oranjefans naar de binnenstad van Groningen. Maar ook tegenstanders van het Koningshuis, zoals Floris Müller van het Republikeins genootschap, reizen af naar het Noorden.

Wat zijn jullie van plan?

„We willen een gezonde discussie voeren met de Oranjefans. Wij zijn met Koningsdag altijd in de stad die de koning bezoekt. Er is een demonstratieverbod, maar we mogen wel gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting. Dat betekent dat je met twee personen langs de route mag staan met een bord.”

Koningsdag is een feest. Is die discussie morgen nodig?

„We zijn niet tegen een nationaal feest. Maar moeten we het feest echt ophangen aan de verjaardag van de koning? Dat is toch hopeloos ouderwets? We zijn mensen die een maatschappelijk debat willen voeren en Koningsdag is een goed moment om dat aan te zwengelen.”

Is ‘t bezoek aan Groningen anders dan jullie eerdere Koningsdagbezoeken?

„Absoluut. Ik denk dat het heel onrustig wordt in Groningen. De provincie is de afgelopen jaren geteisterd door aardbevingen die veroorzaakt werden door het handelen van de NAM en Shell. De koning is aandeelhouder van Shell. Hij is aandeelhouder in de ellende.”

Waarom zijn jullie tegen het Koningshuis?

Onze kritiek is niet op de Oranjes, maar op het instituut. We hebben geen interesse in de jurk van de koningin. Het gaat niet om het praatje en het plaatje. We willen een moderne democratie en daar past een koning die invloed heeft op de regering niet bij.

Zijn jullie bang voor de boze reacties?

„Wij willen een tegengeluid zijn. We komen niet om Willem-Alexander te dwarsbomen tijdens zijn rondgang door de stad. Ik denk dat zelfs de grootste Oranjefan in staat is om een normaal gesprek met ons te voeren. We merken vaak dat zij het nog deels met ons eens zijn ook, omdat wij onze argumenten met feiten onderbouwen in plaats van met emotie.”

Nieuws

Meest gelezen

menu