Republikeinen zijn blij met de corona-versie van Prinsjesdag (al vinden ze het koningshuis nog steeds een 'geldverslindend circus dat afgeschaft moet worden')

Floris Müller. Foto Republikeins Genootschap

Het koningshuis is een geldverslindend circus dat afgeschaft moet worden, vindt het Republikeins Genootschap. Deze editie van Prinsjesdag bekoort de republikeinen wel iets meer dan anders.

Floris Müller is net terug uit zijn ,,geliefde, geliefde Groningen”. Zijn ouders wonen in Nieuw-Beerta. ,,De graanrepubliek. Een streek met zo’n bijnaam kan mij natuurlijk alleen maar aanspreken”, zegt Müller (40). Is hij in het Noorden, dan proeft hij vaak ,,een bepaalde scepsis” als het over de monarchie gaat. ,,Heel gezond”, vindt hij.

Plichtplegingen doorn in het oog

Sinds zaterdag mag hij zich voorzitter noemen van het Republikeins Genootschap. Het is sinds de oprichting in 1996 een club van vooral deftige oudere heren, maar volgens Müller waait er een wind van verjonging door de vereniging. Hij wil toe naar een ‘ grassroots beweging’, die online steeds zichtbaarder wordt. De republikeinen zeggen inmiddels 10.000 volgers en leden te hebben. Dichter (en DVHN-columnist) Jean Pierre Rawie is wellicht het bekendste noordelijke lid.

De republikeinen willen af van het koningshuis. In een democratie is volgens hen geen plek voor ,,erfopvolging, onschendbaarheid en buitengewone privileges” en dus moet de koning (‘een sprookjesfiguur’, in de woorden van het genootschap) afgeschaft worden.

Minder ceremonieel

Alle plichtplegingen rond het koningshuis zijn de republikeinen een doorn in het oog. Omdat een flink deel van het ceremonieel, zoals de rijtoer met de koets door Den Haag, vanwege de coronacrisis niet door mocht gaan, spreekt deze Prinsjesdag Müller iets meer aan dan andere jaren.

,,Die Gouden Koets alleen al”, zegt de voorzitter. ,,Dat is een besmet vervoersmiddel. Stuitend dat je je laat rondrijden in een voertuig dat onder de taferelen zit die de slavernij verheerlijken. Ten tweede toont het de arrogantie van de Oranjes, dat ze zich ook in tijden van crisis verplaatsen in zo’n peperduur ding.”

Prinsjesdag is een ,,buitengewoon infantiele exercitie” vindt Müller, omdat koningshuisvolgers zijn uiterlijk becommentariëren en de manier waarop Willem-Alexander de troonrede voorleest prijzen. ,,’Wat deed hij het toch goed’, zeggen ze dan. We beoordelen ons staatshoofd dus op leesvaardigheid, alsof het een basisschoolleerling is. We mogen onszelf als land best iets serieuzer nemen.”

‘Dat hele circus leidt af van de boodschap’

Het overbrengen van de boodschap achter de Miljoenennota zou überhaupt geen taak voor de koning moeten zijn, vindt Müller, maar voor de bestuurders ,,die er verantwoordelijk voor zijn en er ook echt verstand van hebben, zoals premier Rutte”. ,,Dat hele circus ook, met die hoedjes, dat leidt allemaal af van waar het allemaal echt om gaat. De boodschap”, zegt Müller.

In 1830 ,,was het nog te plaatsen”, maar anno 2020 hebben we volgens de voorzitter echt geen koningshuis meer nodig om ons een gevoel van nationale eenheid te geven. De kosten voor het koningshuis zijn volgens het genootschap jaarlijks niet een kleine 60 miljoen euro, zoals officieel in de boeken staat, maar zo’n 350 miljoen euro. ,,Voor dat geld kun je een compleet ziekenhuis laten draaien, met alles erop en eraan”, weet de voorzitter. ,,Deze mensen zijn schathemeltjerijk en betalen geen cent belasting. Dit kan men toch niet meer aan het volk verkopen?”.

Nieuws

Meest gelezen

menu