Restaurant in reuzenrad in Groningen: eten en drinken met uitzicht over Stad en Ommeland

In Den Bosch draaide coronarestaurant Het Smakenrad op volle toeren. Woensdag draait het reuzenrad in Groningen, op het Suikerunieterrein, zijn eerste rondje.

Het Smakenrad , zo heeft horecaondernemer Bram Verleg (43) ‘zijn’ 50 meter hoge reuzenrad gedoopt. Het is een restaurant met geïsoleerde zitplaatsen voor gezelschappen van twee tot vijf personen.

Elke gondel is uitgerust met een tafeltje, een lampje en bloemen in een vaasje. Beneden, aan de grond, serveert de bediening drank en spijzen die allemaal mee de lucht in gaan.

33.000 bezoekers

Tweeënhalve maand stond Het Smakenrad aan de rand van Den Bosch. Zo’n 33.000 gasten deden zich tegoed aan ontbijt, koffie, lunches, diners en borrels aan boord van het reuzenrad. Dat smaakte naar meer, vond Verleg die contact opnam met de gemeente Groningen en hier voor drie weken voet aan wal zet, vanaf vandaag tot en met de laatste dag van de herfstvakantie.

Het reuzenrad telt 36 gondels die elk meerdere keren per dag beschikbaar zijn. ,,We werken met tijdsloten’’, zegt Verleg. ,,In de ochtend koffie voor een half uur, voor de lunch rekenen we een uur, voor een borrel een half uur en voor het diner twee uur.’’ Volgens hem kan elke gondel in principe achttien keer per dag benut worden.

Grootste reuzenrad

Hij kwam op het idee voor het reuzenrad toen hij in het coronavoorjaar al zijn cateringklussen zag wegvallen. Hij zat in de tuin, dacht na over andere mogelijkheden en bedacht dat een podium met meerdere etages misschien een optie was. Nee, een reuzenrad zou uitkomst bieden!

Verleg belde een kermisexploitant die enthousiast zijn grootste reuzenrad aan hem wilde verhuren, regelde een locatie in zijn thuisstad Den Bosch en bouwde een tijdelijke keuken aan de voet van het reuzenrad, in een partytent. Bezoekers konden online reserveren, kregen ter plekke hun gondelnummertje uitgereikt en ze zaten nog maar net of daar was hun drankje al.

En daar gingen ze de lucht in. Eten en drinken deden ze al draaiend. ,,Het liep direct goed’’, zegt Verleg. ,,Ja, het reuzenrad stopt geregeld om drankjes en hapjes te serveren.’’

Hij verwacht dat zijn reuzenrad in Groningen even succesvol zal zijn als in Den Bosch, al is het alleen al om het uitzicht over Stad en Ommeland. De keuken is modern, zegt hij, met een knipoog naar de klassiek Franse keuken. Een beetje duurder alleen, omdat de klant ook betaalt voor de attractie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu