Restauratie molen Aeolus in Adorp kost ruim 6 ton

Molen Aeolus in Adorp moet na twintig jaar weer draaien. Foto: DVHN

De restauratie van de molen Aeolus in Adorp kost 615.00 euro. Dat heeft eigenaar Molenstichting Winsum berekend.

Het geld moet bijeen worden gebracht door gemeente, provincie Groningen en tal van particuliere fondsen.

De Molenstichting vraagt gemeente Het Hogeland om een bijdrage van 87.000 euro. Als de raad daarmee instemt, is de kans groot dat de provincie Groningen met 385.000 euro over de brug komt. Verder hoopt de stichting op geld van particuliere fondsen zoals het J.B. Scholtenfonds, het Molenfonds en andere organisaties.

Klaar in 2022

Als alle gelden zijn toegezegd, wil de stichting augustus dit jaar met de restauratie beginnen. De werkzaamheden moeten in 2022 klaar zijn.

Molen Aeolus in Adorp is een Rijksmonument, maar draait al twintig jaar niet meer. Het was jaren eigendom van bv Dutch Windmill Aeolus die niets aan onderhoud deed. In de jaren dat de molen niet meer draaide, verslechterde het pand dat er aan de buitenklant haveloos en vervallen uitziet.

In oktober vorig jaar wist Molenstichting Winsum het Rijksmonument van de bv te kopen. Ze wil de molen zo snel mogelijke opknappen en de vereniging Dorpsbelangen juicht dat toe. Molenexpert Gijs van Reeuwijk schatte de restauratiekosten in 2013 nog op 326.000 euro, nu is het dus bijna het dubbele.

Stormschade Ciara

De molen moet op bijna alle onderdelen, zoals het casco en het mechaniek, worden hersteld. Daarnaast moet de fundering worden versterkt omdat de molen is verzakt.

De storm Ciara zorgde vorige week voor de eerste tegenvaller. Een aantal planken van de romp waaiden weg en een paar doorboorden het garagedak van de buren. De Molenstichting hoopt het geld van de verzekering terug te krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu