Reuze veel belangstelling voor tiny houses in Wagenborgen: 'Ik zou alles inruilen voor zo'n mini-huisje'

Een kleine keuken, een mini-kledingkast en bar weinig ruimte om je kont te keren: dat is leven in een tiny house. Maar ook: grote ramen, lekker weinig spullen, niet duur en veel ruimte buiten. Honderden mensen namen zaterdag een kijkje bij de drie tiny houses van Woonstichting Het Groninger Huis in Wagenborgen.

De kijkdag bij de tiny houses in Wagenborgen werd druk bezocht. Zaterdag kwamen er 200 geïnteresseerden langs. Volgende week woensdag is er opnieuw een open dag. De aanmeldingen daarvoor zijn gesloten. Woensdag worden opnieuw 200 mensen verwacht.

De kijkdag bij de tiny houses in Wagenborgen werd druk bezocht. Zaterdag kwamen er 200 geïnteresseerden langs. Volgende week woensdag is er opnieuw een open dag. De aanmeldingen daarvoor zijn gesloten. Woensdag worden opnieuw 200 mensen verwacht. Foto: duncan wijting

,,Ik ben blij dat ik mijn fietsvakantie door Denemarken even heb onderbroken om hier een kijkje te nemen”, zegt Hans van Dam (76) tevreden als hij uit een van de drie tiny houses op het Groot Bronswijk-terrein in Wagenborgen stapt. ,,Wat mij betreft staat mijn huis hierachter. De ligging is prachtig.”

Van Dam leeft naar eigen zeggen een nomadenbestaan. Een boot in Griekenland waar hij mee rondvaart, hij past af en toe op huizen van anderen of fietst door landen zoals Denemarken. ,,Alles wat ik heb, past in mijn fietstassen. Dat is eigenlijk al de tiny house manier van leven.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Honderden aanmeldingen voor kijkdag

Woonstichting Het Groninger Huis bouwt in totaal 29 tiny houses in Appingedam, Hoogezand, Midwolda en Wagenborgen. Dat zijn piepkleine volwaardige huizen, van minder dan vijftig vierkante meter, voor mensen die het niet nodig vinden om veel spullen te hebben of buitenruimte belangrijker vinden dan binnen.

Er is veel animo voor deze vrij nieuwe manier van leven. Voor de kijkdag van zaterdag was zoveel interesse dat de stichting voor aanstaande woensdag nog een kijkdag heeft georganiseerd, die overigens ook al vol zit. ,,Er komen zo’n 400 mensen en bijna net zoveel geïnteresseerden hebben zich officieel aangemeld voor zo’n woning”, zegt Geja Hagedoorn van de wooncorporatie. ,,Van ouderen tot jongeren en singles tot stellen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De populariteit was een verrassing voor de woonstichting. „Dit is een krimpregio. Het komt niet vaak voor dat er zoveel interesse is voor huizen in dit gebied”, zegt Hagedoorn.

De drie huizen zijn allemaal verschillend. Model Easy Home is met een woonoppervlak van 21 vierkante meter het kleinst. De Wikkelhouse telt veertig vierkante meter en is het grootst. De voorkant en de achterkant dit model zijn van glas en de binnenkant is van hout. De Woody Popp is 28 vierkante meter en komt straks op de drie andere plekken in de provincie Groningen.

Zelfs de fotoboeken gingen de deur uit

Van Dam is niet de enige die deze huizen wel ziet zitten. Neem bijvoorbeeld Klaas Mulder (60) en Sippie Buwalda (61). Zij hebben twee huizen op wielen: een camper in Zuid-Amerika en eentje hier. ,,We rijden nu zo’n drie jaar rond in onze camper. Maar dit lijkt ons ook wel wat”, zegt Mulder. ,,Ik wist niet dat er zulke kleine vaatwassertjes bestonden. Dat is handig want in de camper moet je altijd opruimen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De twee besloten drie jaar geleden het roer om te gooien. Ze woonden in een ‘gewoon’ huis, hadden allebei een drukke baan en wilden wat anders. ,,We hebben heel erg veel spullen weggedaan”, zegt Buwalda. ,,Honderden boeken, platen en cd’s. Zelfs oude fotoboeken. Die hebben we gewoon gedigitaliseerd. We hielden altijd al van reizen. De wereld is nu mijn achtertuin.”

Zoveel spullen heb je niet nodig

Het bezoekje van het camperstel aan Wagenborgen is vooral bedoeld om te oriënteren. Zo ziet Merel Witteveen (23) het ook. Een inspiratiebezoekje. ,,Ik wil over een paar jaar graag zo wonen. Misschien laat ik er dan wel eentje bouwen. Maar dan wel wat dichter bij de stad.”

Ze is van mening dat je niet zoveel spullen en ruimte nodig hebt. ,,Ik woon nu ook heel klein in een appartement in Oosterpoort. Dat bevalt prima. En het duurzaamheidsaspect van deze woningen spreekt me heel erg aan.”

De tiny houses zijn bijvoorbeeld gasloos en hebben zonnepanelen (sommige van die panelen liggen niet op de huizen zelf maar op het dak van de schuurtjes).

Tekst gaat verder onder de foto.

‘Ik zou er alles voor inruilen’

Voor Adaja Knol (22) uit Appingedam is het meer dan een bezoek om inspiratie op te doen. ,,Ik zou er alles voor inruilen”, vertelt ze terwijl ze staat te wachten tot ze huisje nummer drie van binnen mag bekijken.

,,Ik ben nu een jaar getrouwd en mijn man en ik wonen in een appartement in Appingedam. Sinds 2 maanden ben ik helemaal fan van tiny houses. Ik had een enorme kledingkast en die heb ik alvast helemaal uitgedund. Ik heb nu nog maar zo’n stapeltje kleding”, ze houdt haar handen ongeveer vijftig centimeter uit elkaar.

Waar die plotselinge omslag vandaan komt weet ze niet precies. ,,Ik word er gek van dat ik niet echt naar buiten kan in mijn huis. We hebben alleen een balkon. Zo kwam ik erachter hoe belangrijk ik dat vind. We hebben thuis een enorme zolder vol spullen. Maar wat moet je met al die zooi? Je gebruikt het toch niet. Nee, doe mij dan maar zo’n klein huis met een enorme tuin.”

Inschrijving sluit 28 augustus

Voor een tiny house betaalt de huurder rond de 400 euro per maand. Spelregels zijn er ook. Zo mag de bewoner geen schuttingen om de woning plaatsen, huisdieren nemen, gaten boren of de muren verven. De inschrijving voor de drie woningen op het Groot Bronswijk-terrein sluit op 28 augustus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu