Reuzentandem met ambities | Het beeld van Groningen

De reuzentandem biedt plaats aan vijftien mensen. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: fietsactie.

Het mirakel van Grootegast. Zo wordt het onalledaagse vehikel genoemd waarop vijftien Groote- en Lutjegasters in augustus 1972 in twee dagen rondom het IJsselmeer rijden. Een officiële tour, waarvan de opbrengst naar de Nieuwsblad -actie Noorderlicht gaat. ,,We hebben tot dusver zo’n 16.000 gulden bijeen gefietst’’, onthult initiatiefnemer en cafetariahouder Piet Helmus.

De fiets wordt ook dichterbij huis ingezet tijdens winkelacties en dorpsfeesten. Het blijkt een grote trekpleister. Maar er zijn nóg grootsere plannen voor de alom bekende reuzentandem. Op de planning staat een oversteek van Holwerd naar Ameland, een tocht van zo’n 12 kilometer over het wad. Hiervoor moet de monstertandem worden omgebouwd tot reuzenwaterfiets. ,,Op papier staat het er allemaal al’’, deelt Helmus mee.

De Grootegasters hopen dat de Amelandvaart een droog pak en een flinke duit oplevert. ,,Want ook dat bedrag gaat in de pot van de actie Noorderlicht.’’ Onder de naam Pedaloteam weten de Grootegasters uiteindelijk nog tienduizenden guldens bijeen te fietsen op wat we waarschijnlijk ’s werelds grootste waterfiets kunnen noemen.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl