Rhowan en Desirée: schrik van de buurt

Rhowan en Desirée, de man (25) en vrouw (27) die zijn aangehouden in verband met de dood van Jesse van Wieren staan bekend als agressief en onberekenbaar.

Foto: De Vries Media

Foto: De Vries Media

Ze woonden tot voor kort in het dorpje Kruisweg, bij Kloosterburen. De buurt is blij dat ze door de politie zijn meegenomen. ,,Het zijn stevige innemers van drugs en alcohol. Vooral hij is dan tot alles in staat'', zegt een buurtbewoonster, die anoniem wil blijven. ,,Ik heb wel eens doodsangsten uitgestaan'', zegt een ander.

'Af en toe gingen ze helemaal door het lint'

De buurt is geschokt door de ontwikkelingen rond Jesse van Wieren (28) uit Leens. Het lichaam van de sinds nieuwjaarsmorgen vermiste man werd donderdag door de politie opgegraven in de tuin van Rhowan aan de Hoofdstraat in Kloosterburen. Hij was daar net voor de kerstdagen naar toe verhuisd.

De vrouw woonde tot voor kort in een van de kleine rijtjeswoningen aan de Van Meckemastraat bij het dorpshuis in een ‘oefenwoning' van stichting Keroazie uit Pieterburen, die onder andere (ex) psychiatrische, verslaafde en forensische cliënten begeleidt. Samenwonen is tegen de regels, maar Rhowan woonde volgens de buurt bij Desirée in. ,,We bemoeiden ons liever niet met hen'', zegt een buurvrouw. ,,Af en toe gingen ze helemaal door het lint.''

Onduidelijkheid

Het stel mishandelde in december 2014 enkele dorpelingen die op bezoek waren bij de kerstfair in het dorpshuis. Volgens het bericht dat de politie destijds uitgaf ‘mondde een gesprek uit in een vechtpartij waarbij mensen letsel opliepen'. De twee werden gearresteerd, waarbij de vrouw zich verzette.

De politie zegt dat de man niet betrokken is geweest bij een incident vlak voor afgelopen jaarwisseling in Café Willibrord. In dit café is Van Wieren op nieuwjaarsmorgen voor het laatst gezien. Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd.

De politie hield gisteren een buurtonderzoek in Kloosterburen, in de hoop meer informatie rond de toedracht van de dood van Van Wieren te achterhalen. Vrijdag verwacht de politie informatie over de doodsoorzaak te hebben.

Schokkkend

Bij de stichting Keroazie is de arrestatie van de twee ingeslagen als een bom. De man wordt ambulant begeleid vanwege verslavings- en psychiatrische problematiek. Zijn vriendin werkt op de zorgboerderij van de stichting in Pieterburen en woont daar sinds kort ook. Zij was bij hem de bewuste nacht, zegt woordvoerder Hannie Jippes. ,,Wij weten ook niet wat er is gebeurd.''

Medewerkers hebben volgens Jippes niets zien aankomen. ,,Er waren geen signalen dat er wat broeide. Bovendien wonen mensen in een oefenhuis zelfstandig.'' Jippes hoopt dat het draagvlak voor deze vorm van begeleid wonen niet afkalft. Dergelijke delicten kunnen overal voorkomen, zegt zij.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu