Rhowan kiest ervoor te praten over drama rond Jesse

Advocaat Erik de Mare staat Rhowan P. bij, die samen met zijn vriendin Desiree G. ervan wordt verdacht dat hij Jesse van Wieren van het leven heeft beroofd. Wat betekent het wanneer je cliënt in beperkingen wordt gehouden?

Advocaat Erik de Mare

Advocaat Erik de Mare

Nadat Jesse omkomt bij een ruzie op nieuwjaarsmorgen en is begraven in de tuin verlaten Rhowan P. en Desiée G. in paniek de woning. Na een paar dagen rondzwerven neemt Rhowan op dinsdag contact op met advocaat Erik de Mare. Hij wil zich melden bij de politie, in verband met de dood van Jesse van Wieren. De politie is hem te snel af en houdt hem aan. Kort daarvoor is zijn vriendin ook al opgepakt.

Die avond krijgt De Mare gelegenheid te praten met zijn cliënt. ,,Ik heb diverse mogelijkheden met hem doorgenomen. Van het gebruik maken van zwijgrecht tot vertellen wat er is gebeurd.'' Rhowan kiest ervoor te praten.

Ruimte om zich te mengen in de gesprekken

De volgende dag beginnen de verhoren. Rhowan aan tafel met een rechercheur, De Mare achter zijn cliënt. ,,Bij zware zaken als levensdelicten en zedenzaken mag je er als advocaat bij zijn, maar geen invloed uitoefenen op de ondervraging.'' Toch krijgt hij de ruimte zich te mengen in de gesprekken. ,,Mogelijk omdat Rhowan meewerkt. Bij een verdachte die echter niet meewerkt, zit je als advocaat letterlijk in de hoek te luisteren.'' Heel anders dus dan wat we zien in Amerikaanse tv-series waarbij een advocaat naast zijn cliënt zit en die souffleert.

Het tweetal zit in beperkingen. Dat betekent geen contact met de buitenwereld, met elkaar of medegedetineerden. Geen tv, boek, krant of telefoon. De Mare: ,,Alleen contact met je advocaat en de politie.''

De advocaat is bij alle verhoren (6, 7, 13 en 14 januari). De beperkingen zijn gisteren opgeheven. Rhowan P. wordt binnenkort mede op eigen verzoek opgenomen in het Pieter Baan Centrum ter observatie. Of er drank en drugs in het spel zijn geweest, wil De Mare niet bevestigen. Volgens hem heeft zijn cliënt wel psychische problemen. ,,Hij zit erg met wat er is gebeurd.''

Wat er precies is gebeurd, laat raadsman De Mare nog even in het midden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu