Ridder Annelien De Winter-Wijffels (72) uit Noordbroek stopte toch maar met poetsen

Annelien de Winter-Wijffels kreeg eerst een zelfgemaakt lintje van haar drie kinderen opgespeld. Foto: Jan Willem van Vliet.

Ze legde de telefoon neer en ging verder met poetsen. Zoals elke vrijdag. Maar ineens dacht Annelien de Winter-Wijffels (72) dat het misschien toch tijd was om gebak te halen. De Noordbroekster was zojuist benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, een van de twee in de gemeente Midden-Groningen.

Toen de oud-wethouder van de toenmalige gemeente Menterwolde vroeg waar het precies voor was, kreeg ze van burgemeester Adriaan Hogendoorn te horen dat de lijst met publieke functies heel erg lang was.

De korte samenvatting vermeldt, naast het wethouderschap van 2010 tot 2014, onder meer de diverse functies bij LTO Noord, zitting in verschillende Raden van Toezicht, vijftig jaar voorzitter parochiebestuur, lector, en wijkcontactpersoon van de R.K.-kerk Sappemeer.

Overal voor gevraagd

De conclusie ‘belangrijke bijdrage aan de samenleving’ dekt de lading eigenlijk nauwelijks, terwijl ze tot 2010 ook nog eens zelfstandig ondernemer was. Ook in de 21 e eeuw blijft ze actief, onder meer met het opleiden van CDA-politici.

,,Het bijzondere daarbij’’, aldus echtgenoot Pierre de Winter (73): ,,is dat ze overal voor is gevraagd.’’

‘Toevallig’ thuis

Ze was blij dat haar man vrijdagochtend toevallig thuis was. Al besefte ze dat er een streep door dat ‘toevallig’ kon toen tien minuten na het belletje van de burgemeester hun twee zoons en dochters op de stoep stonden. Ze hadden prosecco mee, de drie hadden ieder een persoonlijke speech voorbereid en zelf een lintje gemaakt.

Gestopt met poetsen

De onderscheiding kwam, zoals wel vaker bij de jaarlijkse lintjesregen, totaal onverwacht. Ze dacht dat de burgemeester, met wie de Noordbroekster zo nu en dan contact had voor het een of ander, voor dat een of ander belde. Tot hij haar vroeg of ze wist welke dag het was. De Winter wilde aanvankelijk niet geloven dat ze werd benoemd tot ridder, maar is er bijzonder blij mee.

,,Ik ben maar gestopt met poetsen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu