Rienck Waalkens uit Nieuwolda wordt 20 in 2020: Corona heeft alles overhoop gegooid

In de rubriek ‘20 in 2020’ vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Rienck Waalkens uit Nieuwolda. Hij wordt 20 op 31 december.

Rienck Waalkens begon vorig jaar aan de studie Agrarische Bedrijfskunde in Leeuwarden.

Rienck Waalkens begon vorig jaar aan de studie Agrarische Bedrijfskunde in Leeuwarden. Foto: Corné Sparidaens

Akkerbouwer worden

„Ik ben geboren en getogen op het akkerbouwbedrijf waar ik werk. Akkerbouw betekent dat we geen vee hebben, we verbouwen tarwe en suikerbieten. Ik had al vroeg het idee om het bedrijf over te nemen, maar mijn ouders wilden niet dat ik me verplicht voelde dat te doen. Ze willen dat ik mijn eigen keuzes maak. Daarom heb ik verder gekeken dan werken op de boerderij.

Inmiddels wil ik ook agrarisch makelaar worden. Werken op een akkerbouwbedrijf is mooi omdat je een zaadje plant en er binnen een groeiseizoen voor moet zorgen dat er een zo goed mogelijk eindproduct uitkomt. Ook het hebben van een eigen bedrijf en bezig zijn met grote bedragen vind ik leuk. Boerderijen zijn al snel miljoenen waard, dat vind ik indrukwekkend.

Ik voel me bevoorrecht. Als je geen boerenzoon of -dochter bent, is de kans dat je akkerbouwer of veehouder wordt nagenoeg nul. Zomaar een boerderij kopen kan niet. Dan moet je trouwen met iemand die van een boerderij komt, of de loterij winnen.”

Student zijn in de coronacrisis

„Vorig jaar september ben ik Agrarische Bedrijfskunde gaan studeren in Leeuwarden. Dat is een bedrijfskundige studie die gericht is op de agrisector. De opleiding zit ook in Dronten, maar dat vond ik een klein dorp. Het is leuker om in een stad te zitten waar meer te doen is. Doordeweeks woon in ik Leeuwarden, maar niet in een studentenhuis.

Aan het begin van mijn studie heb ik een makelaar gebeld en gevraagd: heb je een huis voor mij? Ze kwam met een geweldig huis midden in de winkelstraat. De kroegen zijn 300 meter bij ons vandaan. Dus nu huur ik een ‘gewoon’ huis en heb ik drie mensen die ik chill vind gevraagd om bij mij in te trekken. Ik had er de beste tijd van mijn leven, maar de coronacrisis heeft alles verpest.

De kroegen gingen dicht en we konden niet meer naar school. Dat was best wel saai. We waren een hechte club, maar door de coronacrisis heeft een van mijn vrienden zijn studie niet gehaald. Nu gaat hij weg uit ons huis. Corona heeft alles overhoop gegooid.”

Datingplatform voor jonge boeren

„In maart, toen de kroegen dichtgingen, bedacht ik dat er geen platform was waar agrarische jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Daarom ben ik met een kameraad een Instagram-account begonnen, AgriMatching. We hebben nu zo’n tweeduizend volgers. Mensen melden zich bij ons aan en wij posten dan een foto van hem of haar met een verhaaltje.

Andere mensen kunnen op die oproep reageren. We hebben positieve reacties gekregen en er zijn mensen die via onze pagina iemand hebben ontmoet. We richten ons op jongeren tussen de 15 en 25 jaar. We hebben veel serieuze aanmeldingen. Ook ik zou het leuk vinden om later te trouwen met een boerendochter, iemand die begrijpt hoe het is om agrariër te zijn.

Het is niet alleen een beroep, maar ook een manier van leven. Misschien wordt onze pagina nog wat groter. Het is als grapje begonnen, maar het is veel werk. Zeker nu, tijdens de oogsttijd, heb ik er weinig tijd voor. Toch post ik iedere dag wel een oproepje van iemand.”

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via 20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu