Den Haag betaalt miljardentekort ringweg Amsterdam, Groningen moet tegenvallers zelf ophoesten. 'Niet eerlijk'

De rijksoverheid vergoedt tekorten rond de verbouwing van de A10 in Amsterdam, een bedrag van om te beginnen 1,2 miljard euro. Groningen moet zelf de tegenvallers van Ring Zuid ophoesten, die zomaar kunnen oplopen tot 200 miljoen euro.

Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), tijdens het debat over de begroting.

Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), tijdens het debat over de begroting. Foto: ANP/Bart Maat

Tijdens Tweede Kamerdebatten over rijksinvesteringen in wegen en spoor stelden verschillende kamerleden maandag en woensdag kritische vragen over waarom er meer geld naar de Randstad gaat dan naar de rest van Nederland. Zo gaat er uit een pot van 7,5 miljard euro voor meer dan 4 miljard naar projecten rond Amsterdam: van het Zuidasdok tot een nieuwe Noord-Zuidlijn naar Schiphol. Minder dan 5 procent van het totaalbedrag komt in het Noorden terecht.

‘Zuidasdok voor hele land’