Rijksuniversiteit Groningen eert longarts Sander de Hosson vanwege 'de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg'

Sander de Hosson. Foto: Archief DvhN

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft longarts Sander de Hosson uitgeroepen tot alumnus van het jaar 2019. Hij krijgt de prijs voor de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder medisch personeel bespreekbaar maken van de dood, te beginnen tijdens hun opleiding.

Sander de Hosson (Utrecht, 1977) studeerde van 1995 tot 2003 geneeskunde aan de RUG, specialiseerde zich daarna tot longarts en werkt als zodanig in het Wilhelminaziekenhuis in Assen.

De Hosson heeft een bijzondere aandacht voor de menselijke kant van de geneeskunde, probeert ziekte en sterven beter bespreekbaar te maken en ontwikkelde zich als een ambassadeur van de palliatieve zorg.

Hij trad naar buiten met aangrijpende krantencolumns over patiënten in hun laatste levensfase, die werden gebundeld tot Slotcouplet (2018) dat tot Beste Groninger Boek 2019 werd gekozen in de categorie non-fictie.

Juryrapport

‘Door zijn grote betrokkenheid met zijn patiënten, zijn inzet voor veranderingen in de medische opleidingen en door de aansprekende en ontroerende manier waarop hij in zijn columns de buitenwereld weet te verbinden met wat er gebeurt in de medische sector is Sander de Hosson een geweldige en betekenisvolle inspiratiebron voor iedereen in en buiten de geneeskunde en voor huidige en toekomstige geneeskundestudenten’, schrijft de jury in haar rapport.

En: ‘Voor ons als jury is het de eerste keer dat wij een arts tot RUG-alumnus bekronen; dat is bijzonder in deze Covid-19 tijden. Met de keuze voor Sander de Hosson geven wij daarom tevens blijk een warm hart toe te dragen aan alle mensen die werken binnen de medische sector.’

Alumnus van het Jaar Award

De jury bestond dit jaar uit rector magnificus Cisca Wijmenga, Merel Rumping (alumnus van het jaar 2016), Oscar Couwenberg (decaan Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) en Remco Kouwenhoven (directeur Alumnirelaties & Fondsenwerving/ Ubbo Emmius Fonds).

De Alumnus van het Jaar Award, een beeld gemaakt door de Groningse kunstenares Wia van Dijk, wordt 31 augustus uitgereikt bij de opening van het academisch jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu