Rijksuniversiteit Groningen groeit harder dan ooit (en dat was niet de bedoeling)

Eerstejaarsstudenten voor het Academiegebouw in Groningen. Foto: Archief DvhN

Ondanks de ambitie van de Rijksuniversiteit Groningen om niet meer studenten te trekken, is het aantal nieuwe inschrijvingen hoger dan ooit tevoren. De Hanzehogeschool groeit bescheiden.

Het aantal nieuwe inschrijvingen aan de Rijksuniversiteit Groningen is hoger dan ooit. De universiteit telt nu 31.115 studenten. Daarmee staan dit jaar in Groningen aan de Hanzehogeschool en RUG in totaal ruim 61.000 studenten ingeschreven. Dat blijkt uit de inschrijvingcijfers van beide onderwijsinstellingen.

Ambitie: niet meer dan 30.000 studenten

De stijging valt op, temeer omdat de RUG de ambitie uitsprak niet verder te willen groeien dan het aantal van 30.000 studenten.

Woordvoerder Jorien Bakker laat weten dat de middelen die de universiteit heeft om het aantal inschrijvingen in bedwang te houden, beperkt zijn. ,,De RUG kan ingrijpen door een numerus fixus in te stellen en waar mogelijk doen we dat. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs is echter een groot goed. Binnen de EU geldt bovendien vrij verkeer van studenten.’’

Het aantal nieuwe inschrijvingen komt uit op 7.969, 1367 studenten meer dan vorig jaar. De groei van het totaal aantal studenten komt bij de RUG op 4,6 procent, rond het landelijk gemiddelde. Een mogelijke reden voor deze groei is het halveren van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten.

Opheffen maximum voor psychologie

Een andere reden voor de groei van het aantal studenten aan de RUG is het eenmalig opheffen van het maximaal aantal studenten voor psychologie. Die opleiding krijgt er dit jaar 469 studenten bij, een derde van de totale groei.

Het aantal nieuwe studenten aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, waar de opleiding psychologie deel van uitmaakt, neemt sowieso fors toe: van 756 naar 1263. De betawetenschappen en ruimtelijke wetenschappen groeien met ruim 20 procent.

Hanzehogeschool: Kamernood is onoplosbaar groot

Volgens voorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool is de kamernood onder studenten dit jaar onoplosbaar groot geworden door het weghalen van de numerus fixus bij psychologie.

Woordvoerder Jorien Bakker van de RUG zegt dat het zo zwart-wit niet is. ,,Het heeft met elkaar te maken, maar het kamertekort komt niet alleen door de groei bij psychologie. Het aantal studenten in Groningen neemt toe.’’

Ook de Hanzehogeschool groeit, maar veel bescheidener. Mede dankzij de groei van vervolgopleidingen voor mbo’ers is het aantal inschrijvingen met 1 procent gestegen. De instroom van eerstejaars studenten daalde zelfs licht naar 7629 eerstejaars studenten. De hogeschool zegt dat dit komt door het bewust inzetten van een maximum bij sommige opleidingen, zoals bij verpleegkunde en sociale studies.

Nieuws

Meest gelezen

menu