Rijksuniversiteit Groningen neemt rijdend laboratorium in gebruik voor taalkundig onderzoek

Spraaklab. Still uit video

De Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen heeft woensdag een nieuw laboratorium voor taalkundig onderzoek in gebruik genomen. Het betreft een verbouwde bedrijfswagen die de naam Spraaklab heeft gekregen.

Coxx Mobile Systems en Carrosserie Akkermans heeft de bedrijfswagen voor diverse soorten onderzoek geschikt gemaakt. Onderzoekers kunnen spraakopnames maken, en met aanvullende apparatuur oogbewegingen en EEG-hersensignalen registreren, en tong- en lipbewegingen meten tijdens spraak.

Minder mobiele groepen onderzoeken

Omdat het laboratorium kan rijden, kunnen onderzoekers kwetsbare en minder mobiele groepen onderzoeken en op een meer efficiënte manier data verzamelen.

Onderzoek bij Parkinsonpatiënten

Spraaklab wordt onder meer gebruikt voor onderzoek naar de verandering en variatie van de Nedersaksische en Friese dialecten, en bij een onderzoek naar het articuleren van mensen met de ziekte van Parkinson in Nederland.

Daarnaast ziet de Faculteit der Letteren het mobiele laboratorium als visitekaartje. Het zal dan ook bij publieksevenementen ingezet worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu