Rijksuniversiteit Groningen verleent eredoctoraat aan voormalig DSM-topman Feike Sijbesma

Feike Sijbesma. Foto: RU

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verleent vrijdag 22 januari een eredoctoraat aan Feike Sijbesma. De voormalig oud-directeur van DSM krijgt het eredoctoraat voor zijn ‘grote maatschappelijke betrokkenheid als een van de meest vooruitstrevende industrieleiders van Nederland’.

‘Vooral zijn grote inzet in het tegengaan van ondervoeding, voor het klimaatvraagstuk en duurzaamheid maakt hem een waardige eredoctor’, licht bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG in een persbericht toe.

‘Hij heeft vanuit DSM een belangrijke rol gespeeld in verduurzamingsprocessen en zijn stem gebruikt om de maatschappelijke betrokkenheid van multinationals sterk te benadrukken en ook vorm te geven. Ook in een internationale context heeft Sijbesma zich hier hard voor gemaakt. Van maart tot september 2020 trad hij ook op als speciaal ‘corona-gezant’ voor het kabinet. Deze inzet willen we waarderen met het hoogste dat we in de universitaire wereld kunnen bieden.’

Uitzonderlijke prestatie in de wetenschap

De titel doctor honoris causa is een doctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat er een proefschrift is geschreven. De RUG reikt eredoctoraten ook uit aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de samenleving of de politiek.

De eredoctoraten worden doorgaans tijdens lustra uitgereikt. Van de 22 eredoctoraten in deze eeuw, is dat van Sijbesma het derde dat niet gekoppeld is aan een lustrum.

Internationale Klimaatadaptatieweek

Het eredoctoraat van de RUG wordt gesymboliseerd door een speciale bul en het omhangen van een traditionele bordeauxrode ‘kappa’ (cape). Dit gebeurt tijdens de speciale Nobellaureaten Ceremonie, onderdeel van de Internationale Klimaatadaptatieweek die van 19 tot en met 25 januari deels in Groningen plaatsvindt.

Sijbesma ontvangt het eredoctoraat uit handen van rector magnificus Cisca Wijmenga. Prof. dr. Peter Verhoef, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, is de erepromotor van Sijbesma.

Nieuws

Meest gelezen

menu