Rijksuniversiteit Groningen wint de NOHA-rechtszaak en mag hoogleraar Herman ontslaan

Het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Archief DvhN

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft het getouwtrek om het ontbinden van het contract van hoogleraar Joost Herman gewonnen. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland donderdag bepaald.

De RUG en Herman stonden vier weken geleden tegenover elkaar in de rechtbank. De universiteit wilde de gerenommeerde hoogleraar van de Letterenfaculteit ontslaan, omdat hij zonder toestemming van de universiteit een stichting oprichtte en daarmee geld beheerde zonder toezicht van de RUG. Herman ontkent niet dat hij met de oprichting van de stichting een fout maakte, maar zegt dat hij elke cent kan verantwoorden.

Ontslag

De advocaat van Herman zei in de rechtbank dat de hoogleraar niet zomaar ontslagen mocht worden, omdat hij thuiszit met een burn-out die veroorzaakt is door het werk aan de universiteit. De rechter heeft besloten dat de redenen voor ontslag geen verband hebben met de ziekte van Herman.

Door het oprichten van de stichting Noha Groningen niet te melden bij de universiteit, heeft de hoogleraar volgens de kantonrechter ‘iedere controle door de RUG over die gelden onmogelijk gemaakt en heeft hij de RUG de mogelijkheid onthouden om zelf te beslissen over de wijze waarop die gelden zouden worden besteed’. Dat hij dat niet heeft gedaan om zichzelf te bevoordelen of de RUG te benadelen, maakt dit volgens de rechter niet anders.

Staat van dienst

„De werknemer heeft een grote staat van dienst en heeft gedurende zijn 25-jarig dienstverband veel betekend voor de RUG. Deze staat van dienst neemt echter niet weg dat de werknemer beslissingen heeft genomen en uitgevoerd die zodanig indruisen tegen de belangen van de RUG, dat van de RUG in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren”, aldus de rechter.

Het verzoek van Herman om het volledige rapport over de stichting en stukken in zijn archieven in te mogen zien, is afgewezen omdat het geen verband meer heeft met de rechtszaak. Per 1 mei dit jaar is de hoogleraar ontslagen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu