Rijschoolhouder pakt 'verboden' motorrijles weer op: 'Een boete gaan we aanvechten'

Rijschoolhouder Marcel Nieuwland van 1-2 Ride gaat zaterdag weer van start met motorrijlessen. Foto: Eigen foto

Rijschoolhouder Marcel Nieuwland van 1-2 Ride in Groningen en Winschoten begint zaterdag weer met motorrijles. Zijn advocaat Theo de Jong stelt dat motorinstructeur geen contactberoep is.

,,Voor motorrijinstructeurs is het houden van 1,5 meter afstand in verband met corona zonder meer mogelijk. Daarmee is motorinstructie op grond van de noodverordening geen contactberoep en dus niet verboden’‘, redeneert De Jong

Nieuwland werd twee weken geleden door de politie staande gehouden omdat hij motorinstructie gaf aan twee leerlingen. Hij en zijn pupillen reden op vele meters afstand van elkaar op de openbare weg. Toch kreeg hij een waarschuwing dat hij een forse boete riskeert.

Noodverordening

Rijinstructeur wordt in de toelichting op de noodverordening expliciet benoemd, beaamt De Jong. ,,In één adem met contactberoepen als masseurs en escortservices, sekswerkers dus. De toelichting doelt daarmee onmiskenbaar op rijinstructeurs in de auto en vrachtwagen. Men is er aan voorbijgegaan dat motorrijles op grote afstand van elkaar gebeurt. ’’ De advocaat stelt dat de toelichting zelf juridisch gezien geen wet of verbod is.

Sinds de aanvang van de coronacrisis verplicht 1-2 Ride de leerlingen te lessen met eigen kleding, helm en handschoenen. De Jong: ,,Ze rijden in de buitenlucht en ver uit elkaar. Ik kan geen argument verzinnen waarom dit niet kan.’’ Ook niet de oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven. ,,Dat is een advies. Geen verplichting.’’ De oefeningen voor voertuigbeheersing op het eigen oefen- en examenterrein in Winschoten van 1-2 Ride kunnen wat de advocaat betreft ook gewoon doorgaan.

Maatschappelijk niet te verkopen

Maatschappelijk gezien is een verbod op motorrijles niet te verkopen, menen de rijschoolhouder en zijn advocaat. Nieuwland en zijn 16 personeelsleden zitten zonder werk thuis met een uitkering. De Jong: ,,Terwijl een deel wel aan de slag zou kunnen met motorinstructie. Maatschappelijk relevant, want het betreft landelijk gezien duizenden mensen.’’

De Veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de noodverordeningen op basis van de coronamaatregelen van de regering. De Veiligheidsregio Groningen is niet ongevoelig voor de argumentatie van De Jong en Nieuwland. ,,We zijn aan het bekijken hoe we hier mee omgaan’’, zegt de woordvoerder van de Groninger burgemeester Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio. ,,We moeten ook overleggen met het ministerie.’’

Risico op boete

Nieuwland: ,,Wij gaan hoe dan ook de weg op zaterdag. Eindelijk weer aan de slag. Ook als de Veiligheidsregio niet ‘omgaat’.’’ De eigenaar van 1-2 Ride riskeert dan een boete. ,,Die gaan we aanvechten. Dan moet de rechter zich er maar over buigen.’’

Volgens de advocaat is de staat mogelijk zelfs aansprakelijk als rijscholen worden gedwongen te stoppen met motorinstructie op basis van de huidige noodverordening. Die aansprakelijkheid zou al zijn ontstaan op het moment dat de politie Nieuwland sommeerde te staken met de lessen.

Auto met scherm

De autorijschool 1-2 Drive van Nieuwland ligt al stil sinds 24 maart, toen de overheid de intelligente lockdown invoerde in de strijd tegen het coronavirus. Een leswagen is ingericht met een scherm van plexiglas tussen de voorstoelen en de achterbank. Ook de andere auto’s van de rijschool krijgen een scherm. Nieuwland hoopt daarmee te bereiken dat ook de autorijschool weer van start kan zodra de regels van de lockdown worden versoepeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu