Ringweg komt eraan: 120 kilometer omfietsen

Ringweg komt eraan: 120 kilometer omfietsen

Werkzaamheden voor de nieuwe zuidelijke ringweg in Groningen zijn aanleiding voor steeds meer ergernis bij fietsers die gewend zijn de afgesloten Europaweg te gebruiken.

Werkzaamheden voor de nieuwe zuidelijke ringweg in Groningen zijn aanleiding voor steeds meer ergernis bij fietsers die gewend zijn de afgesloten Europaweg te gebruiken.

Afzetting

Pensioenbeheerder TKP wil hen niet op het erf. Om te voorkomen dat ze over het parkeerterrein van het bedrijf rijden, is de fietsoprit deze week met een hek en loodzware barriers afgezet door de gemeente. Die heeft ook extra omleidingsborden geplaatst.

Er komen steeds meer anti-fietsmaatregelen en toch kruipen fietsers liever onder de slagbomen door dan dat ze omrijden. Dat heeft met de lengte van de omleidingsroute te maken: een volle kilometer extra per keer.

Dat loopt hard op voor fietsers die braaf de borden volgen: 2 kilometer per dag, 10 per week. Dat betekent 120 omrijkilometers als de werkzaamheden begin april klaar zijn, zoals aangekondigd. Veel scholieren bezoeken AOC Terra maar ook andere scholen.

Veiligheid

Volgens Karin Zunneberg van TKP Pensioen moeten fietsers vooral niet denken dat het bedrijf hen uit haat wegpest. En het is ook geen wraak voor de plannen van Aanpak Ring Zuid, waartegen de pensioenbeheerder en zijn buren (vastgoedmanager MVGM en ICT dienstverlener Ordina) in het geweer kwamen vanwege de afsluiting van de op- en afritten bij het Winschoterdiep.

,,Dat is geen moment bij ons opgekomen. We vinden de omleiding zelf ook uitermate vervelend'', zegt Zunneberg. ,,De enige reden is veiligheid. Er zijn bijna ongelukken gebeurd doordat hordes fietsers over het parkeerterrein reden. Levensgevaarlijk. We zijn heel erg bang dat er ongelukken gebeuren, ook al omdat wij zelf op het terrein een grote fietsenstalling bouwen. De gemeente schermt het terrein af omdat het niet toegankelijk is voor onbevoegden.''

Onderzoek

De ergernis bij TKP en fietsers heeft inmiddels geleid tot topberaad. Volgens Zunneberg onderzoeken gemeente en Aanpak Ring Zuid of de werkzaamheden kunnen worden versneld om het leed te bekorten. Aanpak Ring Zuid, die de overlast kennelijk heeft onderschat, gaat op zoek naar een kortere omleidingsroute. Of die er komt wordt binnen een week duidelijk.

Aanpak Ring Zuid laat alvast zoveel mogelijk buizen, leidingen en kabels verleggen voor de ombouw van de ringweg, die volgend jaar begint. Bouwbedrijf BAM voert die werkzaamheden uit voor onder meer Gasterra, Enexis, Waterbedrijf Groningen en telecombedrijven. Bij de Europaweg worden onder meer buizen onder de ringweg door geboord naar het Europapark.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu