Rioolwater stad Groningen bevat veel deeltjes van coronavirus, blijkt uit coronadashboard RIVM

De rioolwaterzuivering in Den Bosch. Het water wordt onderzocht op - onder meer - virusdeeltjes. Foto: ANP

In het rioolwater van de zuiveringsinstallatie in Garmerwolde zijn vorige week veel deeltjes van het coronavirus gevonden, blijkt uit cijfers op het Coronadashboard van het RIVM.

De wekelijkste rioolwatermetingen worden sinds woensdag door het RIVM op de regionale pagina’s van het Coronadashboard gezet. Voor de provincie Groningen springt de zuiveringsinstallatie in Garmerwolde er uit met 354 virusdeeltjes per milliliter rioolwater.

Besmettingen Groningen

In Garmerwolde wordt het rioolwater uit de stad Groningen, Ten Boer en Loppersum gezuiverd. Dat er redelijk veel virusdelen zijn gevonden, komt dus overeen met het gestegen aantal besmettingen in de gemeente Groningen van de afgelopen tijd.

Dat getal van 354 virusdeeltjes per milliliter is niet extreem hoog. In Friesland werd bij de zuiveringsinstallatie in Damwoude 1000 virusdeeltjes per milliliter aangetroffen. Vandaag werd bekend dat er een verdenking op het coronavirus is op enkele scholen in de gemeente Dantumadeel .

Bescheiden piekje

In Drenthe zijn naar verhouding nog weinig coronabesmettingen maar was er in Hoogeveen een bescheiden piekje. In de zuiveringsinstallatie in Echten is dat terug te zien met 250 virusdeeltjes per milliliter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu