Rituelen, symbolen en de wereld als een bouwwerk: de vrijmetselarij in Groningen bestaat 250 jaar. Maar wat gebeurt er eigenlijk achter de deur van een loge? | vijf vragen

Ze zijn een geliefd onderwerp van complotdenkers, thrillerauteurs bedenken de meest spannende verhalen met hen in de hoofdrol en vaak wordt er over ze gesproken als een sekte. De vrijmetselarij wordt omgeven door mysteries en onwetendheid. Daarom een ‘vijf vragen’ over de vrijmetselaars, die vandaag precies 250 jaar geleden ook in Groningen een loge oprichtten.

Foto:

Foto: Jaspar Moulijn

Het was een primeur voor het Noorden op 14 januari 1772: nog nergens in de regio hadden vrijmetselaars zich verenigd in een loge. Maar op die dag werd de oprichting van L’Union Provinciale in Groningen bekrachtigd met een brief van de Groot Meester Nationaal. Precies 250 jaar later bestaat de vereniging nog steeds en worden er op vrijdagavond bijeenkomsten georganiseerd in de loge aan de Turfsingel. Daar ontmoeten de vijftig leden (variërend in leeftijd van 21 tot 95 jaar) van L’Union Provinciale elkaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu