Rob van Hasselt (82) uit Gieten laat een vliegtuigje met boodschap boven het UMCG in Groningen cirkelen voor het kinderhartcentrum: 'Dit is het enige dat ik als oude man kan doen'

Dik een uur cirkelde donderdagmiddag een vliegtuigje met spandoek boven het UMCG. Op het doek stond de boodschap: ‘Wij hebben hart voor Groningen’. Foto: Eigen foto

Het zit Rob van Hasselt (82) uit Gieten dwars dat kinderhartchirurgie verdwijnt uit Groningen. ,,Ik heb zelf kleinkinderen. Ik moet er niet aan denken dat zij met spoed naar Utrecht moeten als ze wat aan hun hart hebben.” Dus stuurde Rob donderdagmiddag een vliegtuigje met boodschap de lucht in.

Dik een uur cirkelde het vliegtuigje met spandoek boven het UMCG. Op het doek stond de boodschap: ‘Wij hebben hart voor Groningen’.

,,De verplegers stonden met de kinderen voor het raam te zwaaien naar het vliegtuigje”, zegt Rob enthousiast. ,,Ze vonden het prachtig.”

Waarom een vliegtuigje?

Rob: ,,Groningen krijgt zo veel en hard op haar donder. Ik wilde ook wat doen, maar als oude man kan ik niet zo veel, behalve een vliegtuigje de lucht in sturen.”

Kinderhartchirurgie hoort in Groningen, vindt Rob. ,,Er zit hier al enorm veel expertise op medisch gebied, denk bijvoorbeeld aan het protonencentrum dat een paar jaar geleden is geopend. De kinderhartenchirurgie is net zo belangrijk. Het zou kapitaalvernietiging zijn om die kennis en kunde weg te halen uit het Noorden.”

Rob heeft zelf ervaren hoe belangrijk goede een hoogwaardige zorg in de regio is. Zijn vrouw heeft een aantal zware operaties gehad. ,,Ze is toen erg goed behandeld in het UMCG. Ze verrichten daar fantastisch werk.”

Het verdriet van Groningen

Rob woont dan wel in Drenthe, het verdriet van Groningen gaat hem aan het hart. ,,Groningen krijgt klap op klap. De bevingen. De schandalig trage afhandeling van de schades. De wanvertoning met het verstrekken van de subsidie vorige week. En het vertrek van de kinderhartenchirurgie. Het is schandalig allemaal.”

Rob wilde iets doen en dacht aan een vliegtuigje met een boodschap. ,,Na wat overlegjes met instanties heb ik gebeld met Vliegveld Teuge en het geregeld.”

Fijne reacties

Hij kwam donderdagmiddag zelf naar Groningen om te kijken hoe de actie uitpakte. Het resultaat stemt meer dan tevreden. Rob: ,,Het was prachtig. De kinderen en het personeel hebben ernaar gekeken en gezwaaid. Ik zag ze staan in de raamopeningen. En ik krijg erg fijne reacties. De woordvoerder van UMCG vertelde dat ze er erg blij mee zijn en er volop aandacht aan besteden op hun site, omdat ze het een prachtig verhaal vinden. En andere media besteden er ook aandacht aan. Dat doet me deugd”.

Nieuws

menu