Robert Bangma nieuwe baas De Klinker, hij was jarenlang directeur van Vera en Simplon

Robert Bangma. Foto: Jan Willem van Vliet

Robert Bangma gaat op interimbasis een jaar leiding geven aan schouwburg De Klinker in Winschoten. Hij is de opvolger van de binnenkort vertrekkende directeur Leo Hegge.

Bangma (51) kent de noordelijke culturele sector goed. Hij was 15 jaar directeur van poppodium Vera en ontfermede zich in 2014 tevens over het toen in financiële moeilijkheden verkerende Simplon. Hij was actief als directeur ad-interim van Noorderslag en tot begin dit jaar hoofd van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, die officieel valt onder de Groninger kunstacademie Minerva.

Bangma zat al in Raad van Toezicht

In de zoektocht naar een opvolger voor Hegge is de Raad van Toezicht (RvT) dicht bij huis gebleven. Bangma maakt al sinds 2017 deel uit van de RvT. Voor die tijd was De Klinker en de regio een grijs gebied voor de geboren Fries.

,,Als we voor de formele weg hadden gekozen, had een nieuwe directeur pas begin volgend jaar aan de slag kunnen gaan. We hebben nu direct iemand nodig die De Klinker door de coronacrisis kan leiden. We moeten nu alle zeilen bijzetten en hebben niets aan een vacuüm”, verklaart RvT-voorzitter Rene Luinstra de keuze voor Bangma. Hegge vertrekt 1 november.

Bangma krijgt ook als taak om het verloren gegane marktaandeel terug te krijgen. De Klinker heeft een groep bezoekers zien vertrekken naar Geert Teis in Stadskanaal. ,,We moeten ons dus weer herpositioneren”, aldus Luinstra.

‘Ik dacht: dit is een losse flodder’

Bangma dacht in eerste instantie dat het om een losse flodder ging toen hij werd gepolst. Al gauw bleek dat het een serieus aanbod was. ,,Toen heb ik de kans toch maar aangegrepen. Ik ben nog te jong om thuis te zitten.” Zijn voornaamste taak en ook zorg is om de deuren van De Klinker dit ‘coronaseizoen’ open te houden. ,,En vanaf oktober ga ik nog met Leo proberen een programma voor de tweede helft van het seizoen in elkaar te zetten.”

Dat hij jarenlang in de popsector actief was en nu overstapt naar de theaterwereld, deert Bangma niet. ,,Het zijn beide podiumkunsten. Pop en theater zijn ook vertegenwoordigd in dezelfde belangenvereniging. Ik ken wat dat betreft al veel mensen.” Hij houdt in ieder geval niet van ‘dertien in een dozijn’ voorstellingen. ,,Ik wil ook verrassing in het programma-aanbod.” Bangma ziet het ook als een taak om de bezettingsgraad van de schouwburg op te krikken. ,,Hoe? Festivals? Congressen? We zullen in ieder geval nieuwe dingen ondernemen. De crisis biedt wat dat betreft ook kansen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu