Robert Dawes ontkent betrokkenheid bij moord op Gerard Meesters in Groningen. Strafproces zal in extra beveiligde rechtbank plaatsvinden

De Engelse crimineel Robert Dawes (49) zegt niets te maken te hebben met de moord op Gerard Meesters, in november 2002 in Groningen. Dat laat zijn advocaat Mattanja Glismeijer desgevraagd weten.

De rechtbank in Groningen.

De rechtbank in Groningen. Rob Zijlstra

In de voorbije 19 jaar zijn er ook geen feiten bekend geworden die voor Dawes belastend zijn, aldus Glismeijer.

Woensdag besloot het Openbaar Ministerie dat Dawes strafrechtelijk wordt vervolgd. De verdenking is dat hij de opdracht heeft gegeven om Meesters om het leven te brengen. De Engelsman zit momenteel een jarenlange gevangenisstraf uit in Frankrijk, waar hij eind 2018 werd veroordeeld tot 22 jaar celstraf.

Ten minste tot 2030 in Franse cel

Franse rechters bepaalden dat hij ten minste tot 2030 blijft vastzitten. De verwachting is dat de strafzaak tegen Dawes volgend jaar plaatsheeft. Wordt hij veroordeeld, dan zal hij na het uitzitten van zijn Franse straf naar Nederland worden overgebracht.

Advocaat Glismeijer zegt wel contact te hebben met Dawes, maar dat dat contact moeizaam verloopt. De man verblijft in een zwaar beveiligde Franse inrichting. Het ligt niet voor de hand dat het strafproces in Nederland zal plaatshebben in het rechtbankgebouw van Groningen. Glismeijer gaat ervan uit dat het proces in een extra beveiligde rechtbank wordt gehouden.

Vooronderzoek leidde tot nieuw inzicht

Of zij weet of Robert Dawes bereid is te komen? Hij is daartoe niet verplicht. Glismeijer: ,,Ik weet dat niet.’’

De moordenaar van Gerard Meesters, de Engelsman Daniel S., is veroordeeld tot levenslang. Tijdens de rechtszaken in 2005 en 2006 werd duidelijk dat het een moord in opdracht was. Het Openbaar Ministerie stond jaren op het standpunt dat er geen link was tussen de dood van Meesters en Robert Dawes. Nadat nabestaanden in 2017 aangifte deden tegen Dawes, begon het OM met een vooronderzoek dat nu heeft geleid tot een nieuw inzicht.

Robert Dawes wordt beschouwd als een van de grootste drugscriminelen van Europa.

dossier Gerard Meesters

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
moord en doodslag
menu