Robert Pestman (BVNL) spreekt beste Grunnegs in de Groninger Staten

Robert Pestman (rechts) spreekt het krachtigste Grunnegs in de Groninger Staten, oordeelt streektaalconsulent Olaf Vos (links) van het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Foto: Provincie Groningen

Robert Pestman is het best Grunnegs sprekende lid van Provinciale Staten. Hij kwam woensdag als winnaar uit de bus in een Statenvergadering die geheel in het teken stond van de jaarlijkse Meertmoand Dialektmoand.

Streektaalconsulent Olaf Vos van het Centrum Groninger Taal & Cultuur was onder de indruk van het kort maar krachtige Grunnegs van het Statenlid namens Belang van Nederland (BVNL). Veel Statenleden spraken woensdag hun bijdragen uit in de streektaal, maar Vos hoorde er ook veel ‘dei t nait duurfden’ .

‘Vaarve flikkert d’r vanoaf’

Stadjer Pestman scoorde vooral met een interruptie over de slechte staat van onderhoud van het stad-Groningse partijkantoor van de SP: ,, Doar flikkert de vaarve vanoaf .’‘ Hogelandster Petra Blink (Groninger Belang) eindigde als tweede. Vooral dankzij haar opmerking dat Groningers met aardbevingsschade worden ‘ oetwrongn as ‘n schuddeldouk ’. ,,Mooiste woord van de dag’‘, oordeelde Vos.

Eervolle vermeldingen waren er voor onder anderen Bram Schmaal (Groninger Belang) die het onder meer had over ‘ jeuzeln en kweedeln ’ (,, Hail mooie woordn ’‘, vond Vos), Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden: ‘ Ain Fraize dei Grunnegs proat, dat kinnen je allineg moar priezen ’‘).

Statenleden worstelen met opdracht: ‘Hoal ‘t kört’

Ook gedeputeerde Johan Hamster en IJzebrand Rijzebol kregen lof voor hun bijdragen evenals GroenLinks-fractieleider Henri Meendering. Maar vooral die laatste twee hielden zich dan weer niet aan Vos’ belangrijkste opdracht: ‘ Hoal ‘t kört !’

Nieuws

menu