Alleen Robin P. (24) schuldig aan de gewelddadige dood van restauranthouder Lazaros Kounatidis. Rechtbank legt 7 jaar cel op en spreekt medeverdachten vrij van doodslag

De 24-jarige Robin P. is schuldig aan de dood van de Griekse restauranthouder Lazaros Kounatidis. De rechtbank veroordeelde hem vrijdagmiddag hem tot 7 jaar celstraf. De rechters gaan uit van een heel ander scenario dan het Openbaar Ministerie (OM).

De drie verdachten

De drie verdachten Illustratie: Heleen van den Broek

Dit laatste betekent ook dat de twee medeverdachten, Alex van der V (23) en de Nico P (51, vader van Robin), direct na de uitspraak in vrijheid zijn gesteld. Het OM had tegen alle drie verdachten 8 jaar celstraf geëist. Van medeplegen zoals het OM stelde is geen sprake, aldus de rechters.

Veel onduidelijkheid

Omdat de verdachten summier verklaarden en zich zich grotendeels beriepen op het zwijgrecht bleef na de rechtszaak veel onduidelijkheid bestaan over de toedracht. Dat Robin P. de (opgefokte) Lazaros Kounatidis tweemaal met een mes in de rug heeft gestoken kan blijken, zo schetst het vonnis, uit een optelsom van verklaringen en technisch bewijs.

Geen verantwoordelijkheid

De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij door te blijven ontkennen geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad. Dat heeft strafverzwarend gewerkt. Aan de andere kant heeft de rechtbank er ‘in aanzienlijke mate’ rekening mee gehouden dat het slachtoffer agressief was en de eerste klappen heeft uitgedeeld. Dat heeft de straf gematigd. Van noodweer (zelfverdediging) is echter geen sprake.

Achteraf

De twee medeverdachten hebben verklaard dat zij pas achteraf hebben vernomen dat Kounatidis was gestoken. In het vonnis staat dat er geen aanwijzingen zijn dat hun verklaringen onwaar zijn. De rechters merken in het vonnis wel op dat er nog altijd onduidelijkheden zijn over de exacte gebeurtenissen op die bewuste avond. Dit staat een veroordeling echter niet in de weg.

Nico P. en Alex van der V. werden niet volledig vrijgesproken. Vader P. heeft zich schuldig gemaakt aan openlijk geweld en kreeg vijf maanden celstraf. Van der V. kreeg zeven maanden voor openlijk geweld, mishandeling en vernieling.

Schadeclaims

De uitspraken betekenen ook dat Robin P. alleen opdraait voor de schadeclaims die zijn ingediend. In totaal moet hij 58.500 euro aan de nabestaanden betalen.

De rechtbank zou aanvankelijk uitspraak doen op 17 mei. Dat vrijdag vervroegd uitspraak werd gedaan kwam omdat de rechters nu al tot een oordeel konden komen.

Of het OM in hoger beroep gaat is afwachten. De rechters trekken heel andere conclusies uit het strafdossier dan het OM. De officier van justitie heeft twee weken de tijd beroep aan te tekenen. Hij liet weten de uitspraken te gaan bestuderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
moord en doodslag
menu