Robin Tinge (15) uit Zevenhuizen: 'Ik ben geen eerste geworden, maar ik heb wel gewonnen'

Robin Tinge. Foto: Peter Wassing

Het avontuur is voorbij, of toch niet? Robin Tinge (15) uit Zevenhuizen werd geen winnaar van The Voice Kids, maar weet nu één ding zeker: „Ik ga verder met zingen”.

„Ik vind het zó jammer dat het nu afgelopen is”, zegt Robin Tinge. Thuis aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis in Zevenhuizen blikt de 15-jarige kleinzoon van Bert Tinge – die het clublied van FC Groningen schreef – terug op zijn deelname aan The Voice Kids .

Een maandenlang avontuur dat hem uiteindelijk een plek in de finale van afgelopen vrijdag bracht. Hij won de talentenshow weliswaar niet, maar Tinge genoot met volle teugen. Alleen al de gedachte eraan tovert een glimlach op zijn gezicht.

‘Ik heb gewonnen’

De ontlading na het bekendmaken van de winnaar – de Amsterdamse Silver Metz (11) – was dan ook groot. „ Ik werd op het podium een beetje emotioneel”, zegt Tinge.

„Niet omdat ik had verloren, maar omdat het afgelopen was. Het ging supergoed, ik had die avond nog wel tien liedjes willen zingen. En hoewel ik geen eerste ben geworden, heb ik wel gewonnen. Mijn doel was namelijk om The Blind Auditions (eerste ronde, red.) te overleven en dat is gelukt. De rest was bonus.”

Daar stond-ie dan, samen op het podium met sterren als Nielson en Bebe Rexha, een van de grootste internationale popidolen van dit moment. En wat te denken van zijn coach Anouk? Nederlands bekendste rockzangeres leerde hem de fijne kneepjes van het vak.

Bijvoorbeeld hoe en wanneer Tinge de juiste toonhoogte moest hanteren en dat het niet te monotoon moest worden. En het belangrijkste advies luidde: „Om altijd mezelf te blijven.”

‘Blijf altijd jezelf’

Robin Tinge is een opvallende verschijning. Hij is vaak kleurig gekleed, draagt make-up en zijn lange zwarte krullende haarlokken maken hem herkenbaar. Zijn eigenheid leverde hem de afgelopen maanden veel lof op, maar af en toe werd hij geconfronteerd met de keerzijde.

„Mensen die op Instagram dingen zeiden als ‘Kankerhomo’ en ‘Ben ik de enige die hem eng vindt?’ Ik reageer op elke DM (direct message, red.), positief of negatief. Vaak krabbelen ze terug. Iemand zei zelfs dat zijn tweelingbroer het zou hebben gezegd.”

Tinge trekt zich niet veel aan van de negatieve opmerkingen. „Natuurlijk denk ik wel eens: ‘ trash ’ of ‘stik in je huig’, maar verder laat ik het van me afglijden. En bijna altijd worden de haters gecorrigeerd door anderen. Het is fijn dat positiviteit overheerst.”

Wat dat betreft neemt hij het advies van Anouk om zichzelf te blijven ter harte. In de finale zong Tinge daarom ook het nummer Be Alright van Dean Lewis, met de gelijknamige boodschap: het komt wel goed. Achter op het leren jasje dat hij droeg, stond Be Yourself, oftewel: Wees jezelf .

Het volgende doel

Voor zijn deelname aan The Voice Kids twijfelde Tinge over wat hij later wil gaan doen. Make-up artiest worden of verder gaan met het zingen? Die knoop is inmiddels doorgehakt: het wordt zingen.

Om hem te stimuleren zijn eigen liedjes te schrijven gaf Anouk hem op de avond van de finale een van haar gitaren, een Taylor. „Een fantastisch geschenk!”, vindt Tinge. „Daar zijn de nodige nummers mee ingezongen. En als ik hulp nodig heb, mag ik Anouk altijd een berichtje sturen.”

Het eerstvolgende doel is het uitbrengen van zijn eerste single, maar die moet nog geschreven worden. Bovendien beschikt Tinge niet over een eigen opnamestudio. De zoektocht naar een passende platenmaatschappij is inmiddels gestart.

Ondertussen is de 15-jarige Zevenhuister al meerdere keren geboekt. Zijn tv-optredens werpen dus hun vruchten af. De komende maanden treedt hij onder meer op in theater De Tamboer in Hoogeveen, op het festival Chilling Fields in Zevenhuizen en het Pinksterfestival in Leek.

Terug naar de realiteit

Voordat het zover is, keert Tinge terug naar de realiteit. Volgende week moet hij weer naar school, CSG Celion in Groningen. Hij heeft een aantal weken vrij gehad omdat hij een snuffelstage liep bij The Voice Kids .

Dat kon hij mooi combineren met zijn deelname aan het programma. Sindsdien heeft hij zijn klas- en schoolgenoten niet meer gezien. „Geen idee wat de reacties zullen zijn. Dat wordt spannend.”

Nieuws

Meest gelezen

menu