Robot en RUG-docent scoren op Youtube

Op internet gaat een filmpje viral waarop RUG-docent Amirhosein Shantia (30) met een robot danst op Perzische klanken.

Shantia zegt erg verrast te zijn dat het filmpje zo enorm populair is geworden. Inmiddels is de video binnen twee dagen al meer dan 28.000 keer op Youtube bekeken. Naast dat de RUG het kunststukje op Twitter zette, kwam er ook waardering uit persoonlijke kring. Shantia had het filmpje naar zijn vrienden gestuurd en vanaf dat moment ging het snel. „Een vriend van me is journalist en was ook meteen erg enthousiast. Die besloot vervolgens het filmpje online te zetten”, legt de Iraniër uit.

Shantia zelf is RUG-student en bezig met zijn laatste jaar Artificial Intelligence. Daarnaast is hij docent Robotica voor zowel master- als bachelorstudenten. Toen hij in zijn werkruimte wachtte tot de hoofdrobot was opgeladen, zocht hij iets om zich mee te vermaken. Zijn oog viel toen op een andere robot, waarna Shantia het idee kwam dat hem zoveel views zou opleveren. „Eigenlijk had het ontwikkelen van deze dansende robot verder geen doel. Het was puur voor de lol.”

De robot was in eerste instantie geprogrammeerd op de beats van hiphop-muziek, maar het leek Shantia leuk om er ook een ander deuntje onder te zetten. „De pasjes waren dus al voorgeprogrammeerd. Wat ik heb gedaan is de stappen van de robot afstemmen op het ritme van de muziek.”

Shantia luistert naar eigen zeggen veel dansmuziek en vermoedde dat het betreffende nummer leuk te combineren viel met de robot. „Ook al omdat het lied prima past bij de dansbewegingen.”

Het filmpje is hieronder te zien:

Nieuws

menu