Rode kaart voor foute spreekkoren

Burgemeester Peter den Oudsten. FOTO ARCHIEF PEPIJN VAN DEN BROEKE

Voetbalclubs trekken de rode kaart tegen spreekkoren. Bij nieuwe (racistische) incidenten in de stadions, worden wedstrijden desnoods stilgelegd.

Voetbalclubs trekken de rode kaart tegen spreekkoren. Bij nieuwe (racistische) incidenten in de stadions, worden wedstrijden desnoods stilgelegd.

Afgelopen
Directeuren van clubs in het betaald voetbal hebben deze week met elkaar vastgesteld dat het afgelopen moet zijn met kwetsende spreekkoren. Ze gaan bestaande afspraken strikter naleven. Bij nieuwe incidenten wordt het publiek eerst gewaarschuwd. Helpt dat niet, dan wordt een wedstrijd stilgelegd en desnoods gestaakt.

Regiegroep Voetbalveiligheid
Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen is prominent lid van de zogeheten Regiegroep Voetbalveiligheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij zegt volledig achter de hardere aanpak te staan. De afgelopen weken werden duels ontsierd door racistische oerwoudgeluiden, kwetsende spreekkoren en een opgehangen pop die Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer moest voorstellen. In Groningen bracht iemand de Hitlergroet aan vertrekkende Ajax-supporters.

Voor de aanpak van dergelijke uitwassen bestaan al jaren afspraken. Die worden nu ook echt nageleefd. Afgesproken is dat burgemeesters en het Openbaar Ministerie in het stadion direct een grotere rol krijgen bij het afwegen van eventuele consequenties van het stilleggen of staken van een wedstrijd. Den Oudsten wil per geval bekijken of rotte appels uit het publiek kunnen worden geplukt. ,,Met hulp van camera's kunnen wij vrij precies zien wie in het stadion waarvoor verantwoordelijk is.''

Experiment
Met de Regiegroep lanceerde Den Oudsten vorig jaar een experiment dat er toe moet leiden dat supporters in 2020 op een ‘normale' manier van voetbal kunnen genieten. Zonder hekken, zonder combikaarten en zonder agressie. Zeven clubs doen volgend seizoen mee aan een proef.

FC Groningen voert samen met fans de pilot gastvrijheid uit. Het doel is supporters van de bezoekende club vriendelijker te ontvangen. Den Oudsten wil dan vooraf wel contact met zijn collega van de bezoekende stad. ,,Erkende raddraaiers moeten in eigen stad een meldingsplicht hebben, zodat ze niet naar Groningen kunnen afreizen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu