Roeiplek bij A28 definitief van de baan

Stadse roeiers kregen hoop toen onderzocht werd of langs de A28 een nieuwe wedstrijdbaan kon komen. Vergeefs.

Een wedstrijdroeibaan in Groningen. Kon het dan toch? Begin dit jaar werd bekend dat de gemeente Groningen wilde onderzoeken of in het Noord-Willemskanaal langs de A28 of net daarnaast een roeibaan kon komen.

Bijzondere natuur

Helaas, het wordt hem niet. Het gebied bestaat uit te bijzondere natuur om er een roeibaan aan te leggen. De provincie en Staatsbosbeheer staan het niet toe.

Een domper voor de roeiverenigingen in de stad, die smachten naar een nieuwe baan. De verenigingen leveren toproeiers af en vinden dat de stad zeker een goede wedstrijdbaan zou moeten hebben.

De Hunze en Gyas trainen in het Noord-Willemskanaal. ,,Dat is een klotsbak geworden sinds er stalen damwanden zijn geplaatst’’, zegt voorzitter Maarten van Messel van De Hunze. ,,De roeiverenigingen zitten behoorlijk in het verdomhoekje sinds we de baan in Harkstede kwijt zijn.’’ Er lopen gesprekken over de harde kademuren, maar die zouden nog weinig opleveren.

Verpaupering

Vroeger konden roeiverenigingen op de KPN Watersportbaan terecht. Na de komst van nieuwbouwwijk Meerstad groeide de onzekerheid over de toekomst van de baan. Onderhoud bleef uit en de roeiplek verpauperde meer en meer.

Is er nog hoop? Volgens wethouder Paul de Rook wordt het moeilijk een geschikte plek te vinden. ,,De baan moet 2,5 kilometer lang zijn. Dat geeft al aan hoe lastig het is. Als we al een plek vinden, kost het miljoenen.’’ De gemeente zegt de roeiverenigingen wel vooruit te willen helpen. Zo zouden fietspaden langs het kanaal verbeterd kunnen worden voor de coaches die meerijden.

Van Messel van De Hunze is daar in elk geval blij mee. Al is een alternatieve plek voor een wedstrijdplek volgens hem nog niet helemaal van de baan. ,,We kijken wel degelijk nog naar alternatieve plekken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu