Roelie en Teunis Hulshof wonen in hun eigen kerstdorp: 'Hij heeft hier een eigen grafsteen'

Roelie en Teunis Hulshof wonen in een kerstpaleis. Video: Jeroen Kelderman

Je hebt Kerst en je hebt Kerst bij Roelie (64) en Teunis (72) Hulshof uit Muntendam. De huiskamer van hun rijtjeswoning is veranderd in een groot kerstdorp, plek om te zitten is er nauwelijks.

Het is al een jaar of negen ieder najaar een terugkerende traditie bij de Hulshofjes. De woonkamer wordt omgebouwd tot, zoals ze het zelf noemen, een kerstpaleis. Een klus die ongeveer vier weken duurt, want eerst moeten bijna alle meubels weg uit de kamer en dan komen de veertien dozen met allerlei miniatuurhuisjes, boompjes, treintjes en 50 kerstmannen naar beneden. „Ik bouw het op en hij mag mij de spullen aangeven”, vertelt Roelie.

In het miniatuurdorp is van alles te zien, van actievoerende boeren tot een complete skipiste. Het hele jaar door struinen Roelie en Teunis het internet af op zoek naar dat ene winterminiatuurtje dat nog niet in de collectie zit. „Het begon met een huisjes, twintig jaar gelden en is uitgegroeid tot dit”, zegt Teunis. „Een dorp dat ruim twintig vierkante meter groot is.”

Begraafplaats

De begraafplaats midden in het dorp springt misschien wel het meest in het oog. Op een van de grafzerken prijkt de naam Teunis. „Dat is ontstaan als een grapje”, vertelt Roelie. „Teunis wilde graag een begraafplaats in het dorp, maar grafstenen werden toen nog niet verkocht. Ik maakte ze zelf en zette voor de grap zijn naam op een van de zerken. Hij wilde hem houden.”

„Ik vind dat echt iets wat erbij hoort met Kerst. De dood hoort bij het leven”, aldus Teunis. „Maar we hopen dat het nog heel lang duurt voor hij echt een grafsteentje krijgt”, voegt zijn vrouw er snel aan toe.

Nieuws

menu