Roerdomp-regels op het Zuidlaardermeer voor de rechter. 'Dit moet geen negatieve gevolgen hebben voor onze ondernemers'

Niels de Vrieze (links) en Gerard Vloothuis voelen nattigheid

Niels de Vrieze (links) en Gerard Vloothuis voelen nattigheid Foto: Jan Willem van Vliet

Ondernemers rond het Zuidlaardermeer krijgen hulp van de gemeente Midden-Groningen. Wethouder Annemiek Hoesen gaat in beroep tegen nieuwe natuurregels van de provincie Groningen.

De provincie Groningen kwam eind maart met nieuwe regels voor het gebied. Hierin staat onder meer dat het verboden is om tussen 15 september en 15 april rustende vogels te storen. Ondernemers zijn boos. Zij zijn bang dat hun klanten wegblijven als er op delen van het meer niet meer gevaren kan worden.

Niels de Vrieze, uitbater van Camping Meerwijck, stapte eerder dit jaar zelfs uit de overlegclub. „Mijn belangen werden totaal niet serieus genomen.” Ook Gerard Vloothuis, voorzitter van Zeilvereniging Zuidlaardermeer baalt. „Recreatie wordt ondergeschikt aan de natuurbelangen.”

Deze regels komen nu dus voor de rechter. Die zoekt uit of de nieuwe regels van de provincie wel door de beugel kunnen. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend.

Goede relatie

„Dit beroep betekent niet dat we keihard de strijd aan gaan met de provincie”, zegt wethouder Hoesen. „De gemeente heeft een goede relatie met de provincie.” Wel wil ze duidelijkheid over de nieuwe regels van de provincie. „Dit moet passen bij de bedrijfsvoering van onze ondernemers.”

Een woordvoerder van de provincie Groningen meldt dat de vaarregels niet worden opgeschort. Dit kan veranderen als de rechtbank anders oordeelt.

‘Een pareltje’

Hoesen ging in beroep naar aanleiding van vragen van de fracties van VVD en de Boer & Burger Partij. Marian van Dijken, raadslid van de Boer & Burger Partij (BBP), noemt het Zuidlaardermeergebied ‘een pareltje’. „Dat moet toegankelijk blijven voor alle inwoners en toeristen.”