Rokjesdag voor de koeien van De Haan

De lente hangt in de lucht, zeker voor de 120 koeien van boer Jolle de Haan uit Niekerk. Zij mochten maandag voor het eerst weer de wei in.

Jolle de Haan temidden van zijn koeien. Foto: Kees van de Veen

Jolle de Haan temidden van zijn koeien. Foto: Kees van de Veen

Klein wedstrijdje

Zondag nog trof boer Jolle de Haan (39) zijn buurman, ook boer, bij de kerk. Wanneer zijn koeien naar buiten mochten, had de buurman hem gevraagd. ,,Ik dacht: het zal me toch niet gebeuren dat hij eerder is’’, zegt De Haan lachend.

Ja, een klein wedstrijdje maken de boeren in de omgeving er wel van, erkent De Haan: de eerste weidegang van de koeien na de winter.

Trappel trappel trappel

Even eerder deze maandag, zo rond het middaguur, huppelden de 120 melkkoeien uit hun stal over een klein stukje asfalt voor het eerst sinds half november weer de wei in. Trappel trappel trappel, klonk het van 480 hoeven. Nu eens onstuimig, dan weer aarzelend dartelden de dieren de lente tegemoet; rokjesdag in de wei. En kijk, daar won ook het waterige zonnetje aan kracht.

,,Vorig jaar stonden ze allemaal ongeduldig voor het hek in de stal’’, herinnert De Haan zich. Van zulk gepopel leek vandaag geen sprake, de meeste dieren deinden met hun hoofden kalm boven hun voer. Tot het hek eenmaal openging.

Koeienrokjesdag

De koeienrokjesdag valt vroeg dit jaar. In 2015 was het pas op 10 april raak. En hoewel maandagmorgen het ijs nog op de sloot stond, bleek het gras voldoende gegroeid en gedroogd om het dansen van de 120 dieren te kunnen verdragen.

 

Eens in de week controleert De Haan zijn land. Hij maakt dan een farm walk, een boerderijwandeling zo gezegd, een gewoonte die hij overnam van boeren in Ierland en Nieuw-Zeeland. Tijdens zo’n rondgang meet hij met een grashoogtemeter de hoogte van het gras, de bodemtemperatuur en speurt hij naar molshopen en onkruid.

 

Alle factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van het gras en enigszins door mensenhanden te sturen, probeert De Haan zo goed mogelijk te beheersen. Dus bemest hij zijn land voordat de koeien erop gaan met kunstmest (organische mest geeft een geur af die koeien niet prettig vinden). Ook laat hij, zodra de grond het toelaat, de koeien het eerste verse gras afgrazen nog voor de stevige lentegroei inzet. ,,Anders groeit het zo hard dat er op zeker moment meer gras is dan ze kunnen afgrazen.’’


Weidepremie

Omdat niet iedere veehouder zijn koeien de wei in stuurt - sommigen houden ze het hele jaar door binnen, omdat dat efficiënter en dus voordeliger zou zijn - krijgen zij die dat wel doen een weidepremie. Zo wil zuivelcoöperatie FrieslandCampina weidegang stimuleren.

In de Tweede Kamer leidde de weidegangdiscussie tot een voorstel van oppositiefracties SP, D66 en GroenLinks. Zij willen het recht van koeien op weidegang in de wet laten vastleggen. De politici betogen dat buiten grazen juist voordeliger is en bovendien beter voor het milieu en het dierenwelzijn.

Hoewel De Haan een warm voorstander is van koeien in de wei, betwijfelt hij of het de dieren wat uitmaakt. ,,Koeien zijn wat autistisch’’, grapt hij. ,,Het zal ze worst wezen of ze buiten of binnen staan. Zo lang elke dag maar ongeveer hetzelfde is.’’

Hartverscheurend

Behalve een debat over weidegang heerst er ook discussie over het scheiden van kalveren van hun moeders, vlak na de geboorte. Vandaag voeren tweehonderd boerinnen uit het hele land actie in Den Haag. Ze zijn tegen een motie die de Tweede Kamer onlangs aannam, om kalfjes na de geboorte nog een tijdje bij hun moeder te laten in plaats van ze gelijk te scheiden, wat volgens de boerinnen veel beter en minder hartverscheurend is.

Zelf zien hoe de 120 koeien van Jolle de Haan hun eerste minuten in de wei beleefden? Bekijk de video hieronder:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu