Holland's Got Talent: Romain Doedens uit Winschoten zingt loepzuiver zijn pestverleden weg

Romain Doedens, hier met zijn hondje Jadey in zijn huis in Winschoten. Foto: Huisman Media

Ooit dreigde hij kopje onder te gaan door de constante pesterijen van zijn klasgenoten. Afgelopen zaterdag bleek hij een superster die in één keer doorschoot naar de halve finale van talentshow Holland’s Got Talent. Is hij het waard? „Wacht maar tot de halve finale”, zegt Romain Doedens uit Winschoten.

,,Wauw, hij kan écht zingen’’, fluistert Angela Groothuizen, jurylid van televisieprogramma Holland’s Got Talent . Vóór haar op het podium staat Romain Doedens (26) uit Winschoten.

Loepzuiver zingt hij het nummer All I want van de band Kodaline.

„Zo’n grote vent, dan verwacht je niet die stem”, zegt Groothuizen. De reacties van de andere juryleden zijn unaniem lovend, presentator Humberto Tan marcheert het podium op en staat stil voor de grote goudkleurige knop die kandidaten in één klap in de halve finale zet.

„Ik zei nog, ‘nee jong!’ En op z’n Gronings, hè’‘, zegt Romain een week na de uitzending. Dan slaat Tan op de gouden knop en katapulteert de zanger rechtstreeks naar de halve finale.

All I want voor opa

,,Complete chaos’’, zo blikt Romain terug op zijn eerste televisieoptreden. Hij is thuis, in Winschoten. Hij woont nog bij zijn ouders. Schoothondje Jadey ligt op de bank, daar waar zijn moeder hem last minute overhaalde tóch mee te doen aan de talentenshow. Want bijna had hij het laten schieten.

In de spotlights? Confrontaties? Beoordeeld worden? Allemaal eng voor de uit de kluiten gewassen kerel van 2 meter lang. Liever begeeft hij zich op de achtergrond, vermijdt problemen, helpt liever dan dat hij geholpen wordt. Beter de rots dan de branding. Zorgzaam.

Vroeger werd hij gepest. Dat liet diepe sporen na.

Om zijn vinger draagt Romain nog altijd de ring van zijn opa. Het nummer All I want koos hij speciaal omdat het hem aan zijn grootvader doet denken, hij zou hem nog eenmaal willen zien. „Ik was 10 jaar toen hij stierf, maar ik had een heel goede connectie met hem. Daar heb ik veel kracht uitgehaald. Het was een hardwerkende man. Lief, sterk. Hij was 21 jaar ongeneeslijk ziek.” Nooit twijfelde Romain aan hem: „Zo’n toffe man.”

„Hij heeft mij voor het laatst gezien in de periode waarin ik het het zwaarst had. Ik zou het geweldig vinden als ik hem nu nog eenmaal kon terugzien. Vandaar dat nummer.”

Verscheurde tekening was het begin

Romain had het niet makkelijk in zijn jeugd. Thuis werd hij omringd door veel liefde, maar weinig weelde. Moeder werkte in de supermarkt, vader als metselaar. Tenminste, als er werk was. Dat maakte dat hij tweedehands kleding droeg, niet altijd kon meedoen met leuke dingen en een eenvoudig mikpunt van spot was.

„Groep vier, ik weet het nog goed.” Hij vertelt over zijn eerste herinnering aan het pesten. „Ik was best goed in tekenen.” Vol toewijding stortte hij zich die dag met kleurpotloden op zijn papier. „Ik was er zo lang mee bezig geweest. Ik had er echt mijn best op gedaan. Toen pakte een van die jongens mijn tekening af en scheurde die voor mijn ogen doormidden.” Het was het enige moment waarop hij ‘echt van zich afbeet’.

„Ik rende met een krukje achter die jongen aan. Maar toen ik het lokaal inrende, liep net de juf de deur door.” Het resulteerde in een geschrokken juf met een pijnlijke buik. „En ik kreeg op mijn sodemieter.”

‘Zielig verhaal was je ticket’

Het pestgedrag werd zo erg dat hij niet meer naar school wilde, uiteindelijk wisselde hij van school.

Ook op zijn nieuwe plek ging het mis. „Die jongen wist dat ik op mijn oude school werd gepest.” Hij kwam op de middelbare school opnieuw in de klas met een van zijn pesters. „Ik durfde nog steeds niets te doen en bleef bang om naar school te gaan.”

Hij vertelt het allemaal aan de jury van Holland’s Got Talent , terwijl zijn vader, moeder en zus geëmotioneerd naast hem staan. Na de auditie regent het reacties op sociale media. Romain zou zijn doorgegaan naar de halve finale ‘dankzij’ zijn ‘zielige verhaal’.

Hij haalt er zijn schouders over op. „Het heeft mij niet geraakt. Hoewel ik een heel gevoelige jongen ben. En ik ga ze ook geen ongelijk geven.” Hij is blij dat RTL zijn verhaal over het pesten niet heeft uitvergroot, zegt hij: „Het was precies goed.”

Dagdromen of pestkop slaan

Had hij dan nooit de behoefte om d’r op te slaan? Nee. groot was hij vroeger niet. „Ik heb er wel van gedroomd en gedagdroomd. Maar ik durfde niet voor mijzelf op te komen.”

De eerste klap die hij uitdeelde was in zijn volwassen leven. „Een jongen die mij de hele tijd treiterde.” Echt effect had het niet.

Wat wel hielp was therapie. „Ik heb zeven jaar lang zoveel over dit onderwerp gepraat, en ook willen praten.” Inmiddels vertelt hij er makkelijk over.

Verdient hij het om door te gaan? Romain is even stil. „Ik vind wel dat ik door mocht.” Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij dat kan laten zien. ,,Wacht maar tot de halve finale’’, zegt hij.

Het is precies dat vertrouwen waarop Romains moeder en vader gehoopt moeten hebben toen ze hem thuis onderaan de trap hoorden zingen, stiekem, op zijn zestiende. Eerst voor zichzelf, omdat het leuk was: „Ik vond het heerlijk om mee te zingen en soms te schreeuwen.”

Op aandringen van zijn moeder nam hij zijn eerste zangles drie jaar geleden. Zes, zeven lesjes bij Muziekschool Oost-Groningen in De Klinker in Winschoten. Het resulteerde direct in een optreden, sindsdien kan Romain de muzikale bevrijding niet meer loslaten.

‘Alles viel van mij af’

„Ik was erg zenuwachtig toen ik voor het eerst voor Holland’s Got Talent moest optreden.” Camera’s, lampen, de lange rij andere talenten. „Mijn ademhaling was niet goed, ik was aan het hyperventileren. Maar toen ik moest zingen, had ik daar geen last meer van. Alles viel van mij af.” En toen was daar de erkenning.

Romain hoopt in de toekomst carrière te maken als zanger of mensen te helpen vanuit zijn ervaring met pesten en therapieën. Hoe zijn opa het zou vinden om dat nu terug te zien? „Hij zou het geweldig vinden.”

Romain treedt op 24 oktober opnieuw op in Holland’s Got Talent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu