Rondvaartboot Anna van het Leekstermeer verlaat Groningen

Na een laatste inspectie, donderdag, is de historische rondvaartboot Anna voor het laatst in Groningen te water gelaten. Het schip voer de afgelopen jaren als rondvaartboot op het Leekstermeer en is verkocht aan een particulier in Dordrecht.

Het historische schip lag voor een laatste inspectie op het droge bij No Limit Shipyards aan de Finse Haven bij het Winschoterdiep in de stad Groningen. Eigenaar Henk Wiersema kocht de historische salonboot uit 1908 in 2006. ,,Het was een wrak.’’

Restauratie

In negen jaar restaureerde hij het schip in De Poffert tussen Hoogkerk en Oostwold. Daar voorzag hij het schip onder meer van een elektrische motor.

Wiersema zette het schip vanaf 2015 in als rondvaartboot op het Leekstermeer. Daarmee herstelde hij een oude traditie: tot 2001 voer de rondvaartboot Van Panhuys op het meer. De Anna werd vooral gebruikt voor besloten vaarten voor bedrijfsfeesten, familieuitstapjes en verenigingsdagen. Pogingen om op vaste tijden spontaan als rondvaartboot te varen vanuit Leek, strandden vorig jaar wegens gebrek aan belangstelling.

Klussen leuker dan varen

De eigenaar vond het varen een stuk minder leuk dan het klussen aan de boot. ,,Ik word moe van een paar uur aan het roer staan en niets doen. Dan geef ik liever een restauratiecursus.’’ Hij is niet achter de exacte geschiedenis van de boot gekomen. ,,Maar waarschijnlijk is hij als privé-salonboot gebouwd op een werf bij Alkmaar. Zonder kajuit. Net als de koetsier op een koets moest de stuurman buiten sturen en zat de familie binnen.’’

Het is niet bekend wat de nieuwe eigenaar met de boot gaat doen. Hij wil er eerst een tocht door Nederland mee maken. Of het Leekstermeer weer een nieuwe rondvaartboot krijgt, is onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu