Rondweg bij Aduard pas volgend jaar zomer klaar, en niet al in oktober

Aduard (links) en de nieuwe omleidingsroute van de N355 (onder) naar de nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal. In de buurt van die brug is vervuilde grond aangetroffen. Illustratie: lemmer-delfzijl.nl/ DvhN

De opening van de rondweg in Aduard is wegens laat ontdekte bodemvervuiling bijna een jaar uitgesteld: van oktober dit jaar tot medio 2019.

Het was de bedoeling dat doorgaand verkeer vanaf oktober niet meer dwars door Aduard zou rijden.

Dat laat nog even op zich wachten, zo heeft de provincie bekendgemaakt. De route over de Heereweg en de Burgemeester Seinenstraat wordt zelfs tijdelijk uitgebreid met een stuk van de Albert Harkemaweg.

Brug en aansluiting Nieuwklap zijn wel klaar

De route door het dorp blijft langer in gebruik omdat de provincie de nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal bij Aduard, 600 meter ten zuiden van de huidige, wel volgens plan in gebruik neemt. Zo het nu lijkt is ook de aansluiting op de provinciale weg N355 (Groningen- Zuidhorn) bij Nieuwklap op tijd klaar.

Het gaat mis met de toekomstige rondweg langs Aduard, tussen Nieuwklap en de nieuwe brug. Vlakbij die brug heeft de provincie op het laatste moment bodemvervuiling ontdekt. Een aannemer moet de grond nu eerst saneren. De aanleg van de rondweg begint acht maanden later.

Schoonmaken vervuilde grond veroorzaakt vertraging

Volgens de provincie is de vervuilde grond als laatste aangekocht. Het terrein was slechts marginaal onderzocht. Onderzoekers konden er niet goed bij omdat het terrein werd gebruikt voor opslag van zand en andere materialen.

De nieuwe route is bedoeld voor verkeer van de N355 naar Den Ham/ Oldehove en verder.

Nieuws

menu