Roodehaan krijgt groot zonnepark

‘Meer ruimte voor zonneparken'

Het voorgenomen grote zonnepark op bedrijventerrein Westpoort in Groningen komt waarschijnlijk aan de andere kant van de stad: het bedrijventerrein Roodehaan aan dezelfde A7.

Het voorgenomen grote zonnepark op bedrijventerrein Westpoort in Groningen komt waarschijnlijk aan de andere kant van de stad: het bedrijventerrein Roodehaan aan dezelfde A7.

Solar Energy Works (Solar EW) is over de verhuizing in gesprek met de gemeente Groningen. Die wil voor de mogelijke komst van bedrijven liever meer speelruimte houden op Westpoort dan aanvankelijk nodig werd gedacht.

Het zonnepark moet het grootste van Nederland worden en 10,8 megaWatt opleveren. Het neemt circa 20 hectare in beslag. Roodehaan blijft naar verwachting voor een langere periode beschikbaar.

Het lege terrein is in 2010 voorzien van wegen en infrastructuur, maar er is nog geen enkel bedrijf gevestigd. Andere bedrijventerreinen langs de A7 Oost zijn ook nog niet vol.

Op Roodehaan startte de gemeente vorig jaar een ander duurzaam experiment: de teelt van wilgentenen voor de biomassacentrale van sportcentrum Kardinge.

Solar EW hoopt binnen afzienbare tijd tot overeenstemming te komen met de gemeente. Het bedrijf ontwikkelt het park, dat het grootste van Nederland moet worden, voor de Chinese zonnepanelenfabrikant Hanergy. Die wil zijn ThinFilm panelen plaatsen, die wat kleiner zijn dan de doorgaans gebruikelijke.

De komst van Solar EW werd in het voorjaar aangekondigd nadat het rijk subsidie voor het plan had toegezegd. Vrijwel tegelijkertijd werden plannen gepresenteerd voor een zonnepark op de voormalige vuilstortplaats Woldjerspoor, dat nog groter moet worden (18 mWh), en een gemeentelijk zonnepark op bedrijvenpark Hoogkerk (bij het Aduarderdiep).

De initiatiefnemer van Woldjerspoor, GroenLeven uit Heerenveen, zegt dat er nog volop aan het plan wordt gewerkt. Circa 60.000 zonnepanelen zouden hier in een oost-west opstelling komen te staan.

De gemeente verwacht volgend jaar zelf een zonnepark van 3 hectare voor eigen gebruik te openen bij de spoorlijn naar Leeuwarden. Daarbij is ook de lokale energiecoöperatie Grunneger Power betrokken. De gemeente wil Stadjers die zelf geen geschikt huis hebben voor zonnepanelen, in de gelegenheid stellen aan dit project mee te doen.

Tekst: Frits Poelman
Foto: Archief DvhN

Nieuws

Meest gelezen

menu