Ruim 1,5 miljoen tegels gewipt tijdens NK Tegelwippen. Groningen eindigt op plek 21 (en verslaat Leeuwarden)

Wethouder Glimina Chakor heeft namens de gemeente Groningen een geveltuin aangelegd aan het Bernoulliplein. Foto: Erik Brand

Tussen 30 maart en 1 oktober zijn in het kader van het NK Tegelwippen ruim 1,5 miljoen tegels vervangen door groen. Rucphen haalde de meeste tegels per inwoner weg. Groningen is op de 21ste plaats geëindigd.

Meer dan tachtig gemeenten deden mee aan de actie, onderdeel van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin , die overheden moest aansporen om bestrating in te ruilen voor gras of planten. In Den Haag werden in aantallen de meeste tegels ingeleverd (201.334), Rucphen haalde de meeste tegels per inwoner weg: 989,77 per 1000 inwoners.

In Groningen werden 207,37 tegels per 1000 inwoners weggehaald; 48.300 in totaal. ‘Stad’ eindigt daarmee op de 21ste plaats in de eindrangschikking en beslecht daarmee de onderlinge wedstrijd tegen Leeuwarden in zijn voordeel. Leeuwarden eindigde met 128,77 per 1000 inwoners op de 29ste plaats.

14 hectare vergroend

Met het NK Tegelwippen is ruim 14 hectare ‘vergroend’, ongeveer 28 voetbalvelden. Het vervangen van tegels door groen helpt volgens de organisatie met het verminderen van wateroverlast, het bieden van koelte in tijden van hitte en het vasthouden van water bij droogte.

„Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit”, aldus de organisatie. „Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor onze mentale gezondheid.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu