Ruim 200 mensen bij actie voor Moria in Groningen. Wethouder Chakor: 'Wij staan klaar om steentje bij te dragen'

Ongeveer tweehonderd mensen voerden zondagmiddag actie op de Grote Markt in Groningen voor de door brand getroffen vluchtelingen uit Moria. Glimina Chakor, wethouder van de gemeente Groningen, sloot zich bij hen aan. ,,Wij Groningers staan klaar om ons steentje bij te dragen.”

Het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos brandde vorige week af. Ruim tienduizend vluchtelingen hebben sinds die tijd geen onderkomen. De demonstranten willen dat er iets gedaan wordt aan de inhumane situatie op het eiland. Ook willen ze dat het Nederlandse vluchtelingenbeleid verandert.

‘Een daad van beschaving’

,,Het is een daad van beschaving om echte vluchtelingen een thuis te bieden”, stelde Wethouder Glimina Chakor, ook aanwezig bij de demonstratie.

De gemeente Groningen staat volgens haar klaar om vluchtelingen uit Moria op te nemen. ,,De bal ligt nu bij het Rijk. En op het moment dat het Rijk zegt:we hebben zoveel mensen die we deze kant ophalen en we willen dat gemeenten daar een rol in spelen dan staat Groningen klaar.”

‘Opstaan voor Moria’

Er waren meerdere meerdere sprekers, niet altijd even goed te verstaan, maar de boodschap was duidelijk: vluchtelingen zijn welkom. Als een van de sprekers iedereen oproept te gaan staan, wordt daar massaal gehoor aan gegeven. ,,Opstaan voor Moria., Dat is het signaal dat we hier in Groningen geven.’’

De actievoerders zaten op kruizen op de grond, om zo anderhalve meter afstand te kunnen houden. Ook dragen ze mondkapjes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu