Zwaar kleitransport laat sporen na. Ruim half miljoen euro voor herstel kapotte weg in Carel Coenraadpolder

Voor het project Brede Groene Dijk is slib gerijpt om als klei gebruikt te worden bij het versterken van dijken. Vrachtverkeer dat voor het kleitransport is ingezet heeft een weg in de Carel Coenraadpolder zwaar beschadigd.

Voor het project Brede Groene Dijk is slib gerijpt om als klei gebruikt te worden bij het versterken van dijken. Vrachtverkeer dat voor het kleitransport is ingezet heeft een weg in de Carel Coenraadpolder zwaar beschadigd. Foto: Archief Huisman Media

Een deel van een weg in de Carel Coenraadpolder, globaal tussen Finsterwolde en Termunten, wordt na de zomer hersteld. Herstelwerkzaamheden zijn nodig omdat na zwaar kleitransport het wegdek zwaar is beschadigd. Kosten ruim een half miljoen euro.

De kapotgereden weg is alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. In eerste instantie koersten de betrokken partijen – de gemeenten Oldambt en Eemsdelta, provincie Groningen en waterschap Hunze en Aa’s – af op herstel van het wegdek nog voor de zomer. Daarvoor was ruim 383.000 euro uitgetrokken.

,,Maar dan zou het lapwerk worden. Dat leek ons geen goed idee. Oldambt en Eemsdelta leggen nu ieder bijna 73.000 euro op tafel, waardoor we het gehele wegdek kunnen vervangen’’, legt wethouder Jurrie Nieboer (PvhN) van de gemeente Oldambt uit.

Het vervangen van het wegdek met een nieuwe techniek levert een langere levensduur op voor de weg. Nieboer schat dat die zeker twintig jaar langer meekan. Ook kan het verkeer al een paar dagen na de werkzaamheden weer gebruikmaken van de weg.

De nieuwe methode houdt in dat een machine het asfalt freest en na bijmenging met cementbitumen direct weer een asfaltlaag neerlegt. Die werkwijze werd eerder al in Midwolda met succes toegepast.

Waardoor werd de weg kapot gereden

De weg in de Carel Coenraadpolder werd vorige zomer zwaar beschadigd door kleitransporten. Dagelijks reden ongeveer zeventig vrachtauto’s met klei naar de Brede Groene Dijk, een proefproject van waterschap Hunze en Aa’s. Slib uit het Eems Dollard-gebied moest daarvoor vanaf de Kleirijperij aan de Valgenweg in Delfzijl naar de Dollarddijk worden gereden.

Na de bouwvakvakantie, vanaf 28 augustus, wordt een begin gemaakt met de werkzaamheden in de polder. Daarvoor is een overeenkomst afgesloten met aannemer Boskalis Nederland.