Ruime meerderheid gemeenteraad wil dat Groningen vluchtelingenkinderen van Lesbos opvangt

Vluchtelingen op het strand van Lesbos. Foto Louisa Gouliamaki / AFP

Een meerderheid van de Groningse gemeenteraad wil gehoor geven aan de oproep van om vluchtelingenkinderen van Lesbos op te vangen. Acht van de twaalf raadsfracties roepen b en w in een brief op om daar werk van te maken.

„Heel mooi om te zien dat er zo’n breed draagvlak is”, zegt fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA. „Deze brief is een sterk signaal naar het college: draag iets bij om de schrijnende situatie in Griekenland op te lossen.”

Op het Griekse eiland Lesbos verblijven tienduizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten onder erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen. Onder hen zijn ook enkele duizenden alleenstaande kinderen. De Griekse regering vraagt al sinds het najaar van 2019 hulp aan andere Europese landen bij het opvangen van de vluchtelingen, maar krijgt tot nu toe geen gehoor.

‘Staatssecretaris moet Groningen in staat stellen mee te helpen’

Stichting Vluchteling, Defence for Children en VluchtelingenWerk Nederland stuurden donderdagmiddag een noodkreet aan de Nederlandse gemeenten om gezamenlijk in elk geval vijfhonderd gevluchte kinderen een plek te bieden. Leiden heeft al aangegeven kinderen te willen opvangen. In Groningen schaarden de PvdA en GroenLinks zich meteen achter de oproep.

In de brief die vrijdagochtend aan het college van burgemeester en wethouders verstuurd is, krijgen ze bijval van D66, de ChristenUnie, het CDA, de PvdD, Student en Stad en de SP. „Wij vragen u om de staatssecretaris op te roepen Groningen in staat te stellen mee te helpen, mee te denken en onderdeel te laten zijn voor de oplossing van dit schrijnende probleem”, schrijven ze.

Geen steun van VVD, PVV, 100% Groningen en Stadspartij

De VVD, PVV, 100% Groningen en de Stadspartij voor Stad en Ommeland ondertekenden de brief niet. Fractievoorzitter Marjet Woldhuis van 100% Groningen steunt de oproep van de hulporganisaties wel, maar vindt Groningen ‘niet de aangewezen gemeente om hier een actieve rol in te spelen’.

„Groningen kent momenteel zoveel grote complexe vraagstukken zoals armoede, aardbevingen en woningnood”, zegt ze. „De gemeente heeft nauwelijks spek op de botten en we moeten bezuinigen op alle fronten. Nu een wens uitspreken zonder de gevolgen te kunnen overzien, is voor ons niet uit te leggen aan onze inwoners.”

Nieuws

menu