Kerncentrale? Niet in Groningen, zegt de provincie: 'Wij hebben alle ruimte in Eemshaven nodig voor waterstof'

De kerncentrale in Borssele. Foto Archief ANP

De komst van een kerncentrale in de Eemshaven in Groningen is niet realistisch. ,,Het is ook volstrekt ongewenst’’, zegt VVD-gedeputeerde Mirjam Wulfse.

Zij reageert op de aangenomen motie in de Tweede Kamer waarin het kabinet onderzoekt wat nodig is om bedrijven te verleiden een nieuwe kerncentrale te bouwen. Gedeputeerde Wulfse weet dat dan de naam Eemshaven ook weer rondzingt.

Windmolens op zee

,,Eerder heeft het rijk de Eemshaven genoemd als eventuele locatie. Maar dit gebied is daar helemaal niet meer geschikt voor. Wij nemen in Groningen een hele andere portie energie voor onze rekening. Wij gaan voor een groot bod van windmolens op zee en zien voor de omzetting van die stroom in waterstofenergie een landelijke rol weggelegd.’’ Volgens Wulfse heeft de provincie Groningen plat gezegd alle ruimte in de Eemshaven nodig om waterstof ‘klaar te maken’.

Borssele is de uitgelezen plek

De gedeputeerde verwacht dat het niet zo’n vaart loopt met de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. ,,We zijn niet er niet zo bang voor dat bedrijven die met kernenergie aan de gang willen voor het Noorden kiezen. Niet in de laatste plaats omdat Borssele een uitgelezen plek is waar een kerncentrale ook nog eens meer dan welkom is.’’

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en FvD ziet kernenergie als een basisvoorziening. Die moet ervoor zorgen dat er altijd elektriciteit is als windmolens en zonnepanelen te weinig stroom leveren, omdat het niet altijd waait en de zon niet altijd volop schijnt.

Taboe

Volgens VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff kan een kerncentrale Nederland ook minder afhankelijk maken van energiebronnen uit het Midden-Oosten en Rusland. In het provinciale collegeakkoord van GroenLinks, VVD, PvdA, D66, CDA en ChristenUnie zit geen enkele ruimte om een kerncentrale in de Eemshaven te heroverwegen. In de provinciale omgevingsvisie en de -verordening staat al dat een kerncentrale in de Eemshaven taboe is.

Nieuws

Meest gelezen

menu