Ruimtegebrek dwingt Groningse sportclubs tot ledenstop: CDA wil noodoplossing

Het tekort aan sportaccomodaties in Groningen stelt vooral zaalsportclubs voor groeiende problemen. Foto: Archief DvhN

Het tekort aan sportaccommodaties in Groningen is zo hoog opgelopen dat clubs zijn gedwongen tot ledenstops en wachtlijsten.

De CDA-fractie in de gemeenteraad wil snel een noodoplossing zien. Het ruimtegebrek is al jaren een groeiend probleem, maar vooral voor zaalsporten is is de nood inmiddels zo acuut dat niet meer kan worden gewacht tot de politiek de knoop doorhakt over de bouw van nieuwe sportaccomodaties, zegt woordvoerder Jalt de Haan.

Druk neemt nog toe als buitensporters straks zaal opzoeken

Zijn fractie dient in de raadsvergadering van woensdag een motie in nog dit jaar tijdelijke voorzieningen te realiseren om in de leemte te voorzien. ,,Inmiddels zijn acht verenigingen gedwongen een ledenstop en nog eens vijftien hanteren een wachtlijst’’, zegt De Haan. Hij voorziet dat de druk nog toeneemt als hockey en andere veldsporten voor de winter verkassen naar de zaal.

Een opblaasbare sporthal zou verlichting kunnen geven. De gemeente studeert daar al sinds vorig jaar op, maar maatregelen blijven uit. Ook in een onderzoeksrapport over het capaciteitstekort bij de sportaccommodaties wordt die optie gelanceerd, maar bij de discussie in de raad wilde sportwethouder Inge Jongman vorige week geen concrete beloftes doen.

Halfjaar na onderzoek nog geen oplossing: nú noodplan

,,Terwijl dat rapport al een half jaar op de plank ligt’’, zegt De Haan. ,,In de tussentijd zijn we niks opgeschoten. Oplossingen kunnen niet wachten tot we er geld voor vinden in de jaarlijkse begrotingsraad. De tijd van onderzoek is geweest, we moeten nú noodplannen maken.’’

Sommige clubs dreigen volgens de CDA-woordvoerder al deze winter zonder trainingsuren te raken doordat ze het veld moeten ruimen voor buitensporters die de zaal opzoeken. ,,Zo heeft zaalvoetbalvereniging DWS Oosterpoort te horen gekregen dat er vanaf oktober geen plek meer voor ze is.’’

Basketballers aangewezen op school: ,,geen houdbare oplossing’’

Plannen voor structurele oplossingen in de vorm van nieuwe zalen zijn in de maak, maar laten volgens De Haan te lang op zich wachten. Een proef met een efficiëntere verdeling van trainings- en wedstrijduren, ook later in de avond, heeft wel enige verlichting gegeven, maar ook daar is de rek nu uit.

Onder meer de basketbalsport heeft een nijpend probleem in de stad. Zo zijn Basketbal Vereniging Groningen en Scylla na de sluiting van hun thuisbasis in het Corpushuis nu al een jaar aangewezen op de sportzaal van het Gomarus College. Vooral bij wedstrijden is dat behelpen, zonder tribune of kantine. ,,Dat is geen houdbare oplossing.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu