Ruiten Aa Kanaal geeft een hoop troep prijs (zoveel zelfs dat de baggerapparatuur ervan verstopt raakte)

Uit het Ruiten Aa Kanaal is dit jaar zo'n 100.000 kuub slib gehaald Foto: Harry Tielman

Glaswerk, touw, pvc-buizen, autobanden en plastic. Bij het uitbaggeren van het Ruiten Aa Kanaal is de afgelopen maanden zoveel rommel opgezogen dat de baggerapparatuur soms verstopt raakte.

,,Het lag vooral waar bebouwing aan het kanaal staat’’, zegt Willeke Bergman van waterschap Hunze en Aa’s. ,,Het kan er natuurlijk al jaren liggen maar feit is dat het kanaal in een minder of meer recent verleden is gebruikt als dumpplek. Een slechte zaak.’’

100.000 kuub slib

Het 100 jaar oude Ruiten Aa Kanaal loopt van Veelerveen naar Ter Apel en had de afgelopen jaren zoveel slib dat het te ondiep werd voor de recreatievaart. Hunze en Aa’s, de eigenaar van het kanaal, besloot het daarom te baggeren en veel van het slib te verwijderen. Dat grote project, waarin ook het uitbaggeren van het Bourtangerkanaal is opgenomen, werd eerder dit jaar gestart.

,,En inmiddels is het vrijwel afgerond, zoals gepland’’, zegt projectleider Edwin de Gries. ,,Er is 27 kilometer kanaal gebaggerd en zo’n 100.000 kuub slib naar boven gehaald, waardoor het kanaal de komende 20 jaar weer goed bevaarbaar is.’’

Een deel van dat slib wordt gebruikt om een aantal kilometers kanaaloever natuurvriendelijk te maken. Een ander deel is voor boeren in de omgeving.

Lespakket rond troep

De Gries blikt tevreden terug op het project, al is ook hij uiteraard niet blij met de opgezogen troep.

,,Bij baggerprojecten in andere kanalen maken we dat ook mee.’’ Het waterschap heeft daarom een lespakket samengesteld waarin basisscholieren wordt gewezen op de nadelen van ‘plastic soep’. ,,Het is een les die in coronatijd door onderwijzers zelf gegeven kan worden en die we naar de basisscholen in ons werkgebied hebben gestuurd’’, zegt Bergman.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu