Rumoer over afwijzen subsidie 4 en 5 mei in Het Hogeland

De vaderlandse driekleur. Foto: archief DVHN

In de gemeente Het Hogeland is rumoer ontstaan over de verdeling van de subsidiegelden voor 4 en 5 mei-activiteiten dit jaar.

Met name de Oranjevereniging in Baflo en de Stichting Feesten en Herdenkingen in Winsum zijn boos. Hun subsidie-aanvragen voor activiteiten in verband met 75 jaar bevrijding zijn afgewezen. Voorzitter Nico Werkman van de Oranjevereniging Baflo noemt de gang van zaken onaanvaardbaar. ,,Wij hadden vergevorderde plannen voor een optocht en een muziekfestival op 5 mei in Baflo Zonder subsidie moeten wij de plannen afblazen.’’ Volgens Werkman hebben comités in onder meer Noord- en Zuidwolde en Uithuizermeeden soortgelijke activiteiten bedacht die eveneens op losse schroeven staan.

Begrip voor teleurstelling

In reactie toonden B en W woensdag begrip voor de teleurstelling. Volgens de gemeente was van meet af aan duidelijk dat de extra subsidie van 30.000 euro die beschikbaar is, is bedoeld om invulling te geven aan het landelijk thema in dit herdenkingsjaar: ‘verhalen’. In totaal is voor 75 mille aan subsidie-aanvragen ingediend. Werkman ontkent dat de criteria tijdig door de gemeente zijn gecommuniceerd. ,,Bij de presentatie van onze plannen medio oktober repte burgemeester Henk Jan Bolding hierover met geen woord.’’

‘Uitgebreid programma in Baflo’

Volgens B en W blijft Baflo niet verstoken van bevrijdingsactiviteiten. De Historische Kring Baflo en Baflo in Beweging stelden een uitgebreid programma samen dat wél aan de criteria voldoet. Volgens was de organisatie in Winsum te laat met haar subsidieverzoek. Ook voor Winsum geldt dat andere organisaties hier nu feestelijkheden organiseren.

Nieuws

menu