Ware run op De Ploeg-schilderij in Bellingwolde: 'Ik ga het inlijsten en ophangen in mijn woning'

De Ploeg-schilderij Westerwoldsche Aa wordt sinds maandag gratis weggegeven in Bellingwolde. Een geprinte versie om precies te zijn. De belangstelling is enorm.

Bien Bisschop is maar wat blij met de Westerwoldsche Aa van Ploeg-schilder Jan Altink

Bien Bisschop is maar wat blij met de Westerwoldsche Aa van Ploeg-schilder Jan Altink Foto: Huisman Media

Het ging veel bezoekers aan de supermarkt in Bellingwolde maandag niet alleen om de boodschappen. De Westerwoldsche Aa, daar kwamen ze voor.

Dat schilderij werd in 1969 gemaakt door Jan Altink, lid van de kunstkring De Ploeg. Het bevindt zich in de collectie van het Museum MOW in Bellingwolde. Dat is in coronatijd gesloten, maar het museum wil deze donkere dagen voor de dorpsbewoners toch een beetje opvrolijken: het heeft honderden posters van het schilderij laten maken en die op verschillende plekken neergelegd. Een ieder mag gratis één exemplaar meenemen.

‘Mensen bellen ons er zelfs over’

De supermarkt is een van die locaties. Op deze maandagochtend liggen de exemplaren nabij de ingang, in een doos. De bodem daarvan is al in zicht. ,,De vraag is groot’’, vertelt een medewerkster van de winkel. ,,Het is de eerste dag waarop de poster meegenomen kan worden. Mensen bellen ons zelfs om erover te vragen en komen speciaal daarvoor hier naar toe.’’

Een mevrouw uit de nabijheid van Bellingwolde is zo iemand. Ze komt de winkel binnengelopen, vraagt bij de kassa naar de Westerwoldsche Aa en staat even later vergenoegd het schilderij, dat de waterloop romantisch verbeeldt, te bekijken. ,,Ik ga het een mooie plek in mijn woning geven’’, vertelt ze.

Anke, haar achternaam noemt ze niet, gaat dat ook doen. Zij is vrijwilligster in het MOW en is vroeg boodschappen gaan doen om ook vooral nog maar een poster te kunnen bemachtigen.

Bien Bisschop is er ook extra vroeg bij. ,,Ook vanwege het schilderij’’, vertelt ze. ,,Ik hoorde via verschillende kanalen van deze actie en ben blij met dit cadeau. Ik ga het inlijsten en ophangen in mijn woning.’’ Ze bekijkt haar aanwinst even aandachtig, met een glunderend gezicht, en stapt dan de supermarkt uit. De medewerkers daarvan moeten hun voorraad aan posters weer aanspreken, want de doos bij de ingang is nagenoeg leeg.

Woordvoerster Hesther Bakker van het Museum MOW is blij met de run op het schilderij. ,,We hebben bewust voor dit doek gekozen omdat iedereen het herkent. Mooi dat we zo veel mensen er een plezier mee doen. We willen volgend jaar nog meer stukken uit onze collectie op deze manier weggeven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu