Rust nog niet helemaal weergekeerd in 'stiltegebied' Noorderplantsoen in Groningen

De rust lijkt nog niet helemaal weergekeerd in en rond het Noorderplantsoen sinds de aanwijzing tot stiltegebied. In vier dagen tijd heeft de politie nog zeker één keer moeten optreden wegens overtreding van het verbod op lawaai en drankgebruik na 22 uur.

Het Noorderplantsoen stroomde de afgelopen maanden regelmatig overvol. Nieuwe regels hebben de drukte wel iets teruggebracht, maar volgens omwonenden is de rust in de late avond en nacht nog niet helemaal weergekeerd.

Het Noorderplantsoen stroomde de afgelopen maanden regelmatig overvol. Nieuwe regels hebben de drukte wel iets teruggebracht, maar volgens omwonenden is de rust in de late avond en nacht nog niet helemaal weergekeerd. Foto: Archief Corné Sparidaens

Dat zeggen woordvoerders van de omliggende Plantsoen-, Oranje- en Hortusbuurten. Alleen zaterdag was het rustig, vooral doordat de frisse avond veel bezoeker al vroeg naar huis dreef. Maar met name vrijdagnacht kwam de politie er om halfeen nog aan te pas omdat plantsoengangers voor overlast zorgden met geluidsinstallaties en drankinname.

‘Oorverdovend stil’, maar ook ‘het lachgas wordt weer aangevoerd’

Burgemeester Koen Schuiling trapte vorige week op de rem na aanhoudende klachten van omwonenden. In het voorgaande weekend moest het plantsoen tot drie keer toe worden schoongeveegd. Honderden bezoekers bleven tot in de nacht feesten in het park. Schuiling wees het gebied daarom aan tot stiltegebied: vanaf 22 uur zijn groepen, muziek en drank verboden.

,,Ik heb mijn twijfels of het werkt’’, zegt Migiel van Dorsten van bewonersorganisatie Oranjebuurt op basis van de eerste dagen. ,,Zaterdagavond appte een buurtgenote: ‘Het is oorverdovend stil, ik sta heerlijk te genieten’. Maar over vrijdagnacht kreeg ik een berichtje: ‘De flessen lachgas worden weer aangevoerd en de sfeer is grimmig’.

‘De drukte in plantsoen wordt echt wel minder grootschalig’

Iets noordelijker, aan de Grachtstraat, ziet voorzitter Gerard van de Poll van de bewonersorganisatie Noorderplantsoenbuurt wel degelijk een lichte daling van de drukte rond de muziekkoepel, voorheen een van de punten die de meeste overlast geven. ,,Het is veel minder grootschalig dan voorheen, toen het vaak echt overvol was.’’

Toch is ook Van de Poll voorzichtig. Grootste punt van zorg is de handhaving van het groeps-, muziek- en drankverbod. ,,Daarover moet betere afstemming tussen politie en gemeente komen. Als die nieuwe regels niet nu meteen strak worden gehandhaafd, gaat het weer verrommelen.’’

‘Afstemming politie en gemeente moet beter: wie treedt wanneer op’

Het is niet altijd helder wie wanneer en waartegen moet optreden, merkte Van de Poll zaterdagnacht. ,,Toen heb ik gebeld met de noordelijke politiemeldkamer omdat er om halfeen nog een groep van dertig man rondhing. Zonder muziek of drank, maar evengoed lawaaiig. De meldkamer zei: ‘Dat is een gemeentekwestie daar heeft de politie niks mee te maken’. Dat wekt weinig vertrouwen.’’

Toch geven de nieuwe regels de handhavers van de gemeentelijke dienst Stadstoezicht wel meer ruimte om in te grijpen bij overlast. ,,Sindsdien is het voor ons makkelijker om hier ons werk te doen’’, zegt een van vier BOA’s die zaterdagavond rond halfelf tijdens een rondgang van deze krant toezicht houden op het park.

Alleen nog enkele wildplassers op de bon geslingerd

Incidenten als in het voorgaande weekend, toen bezoekers de politie met flesjes en blikjes bekogelden, hebben zich de afgelopen dagen niet meer voorgedaan. Nachtelijke parkbezoekers reageren volgens de BOA begrijpend als ze op de regels worden gewezen. Zaterdag worden alleen enkele wildplassers op de bon geslingerd.

Wat zaterdag opvalt is dat bij bij de entrees tot het park nergens is te zien dat het hier na 22 uur stil moet zijn. Er staan geen waarschuwingsborden. Volgens de BOA kan dat pas als de plaatselijke politieverordening is aangepast op de nieuwe regels die gelden voor het plantsoen en het Stadsstrand elders in de stad.

Bezoekers begrijpen regels: Wij vinden de rommel zelf ook verschrikkelijk’

Her en der lummelen zaterdagavond nog wel plukjes jongeren rond, maar van luide muziek is geen sprake. Een groepje jongeren heeft de muziekinstallatie uitstaan. ,,Omdat we weten dat het voor mensen verderop tot last kan zijn”, zeggen ze. Ze vinden de komst van de BOA’s geen probleem. ,,Wij vinden de rommel die vaak achterblijft ook verschrikkelijk. Ook al zijn er te weinig afvalbakken. Daarom gebruiken wij onze bolderkar als afvalwagen, we nemen alle troep terug mee naar huis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu