Rustige protestbijeenkomst tegen azc Pekela

FOTO: AREND VAN WIJNGAARDEN

Op het Raadhuisplein in Oude Pekela hebben zich demonstranten van het Kameraadschap Noord Nederland verzameld.

Er zijn zo'n vijftig demonstranten en enkele tientallen belangstellenden aanwezig. Er staan dranghekken met spandoeken, en er rijdt een politiebusje rond. Vier agenten in uniform zijn herkenbaar aanwezig.

Desalniettemin is de sfeer volgens DvhN-verslaggever Arend van Wijngaarden „ontspannen en lacherig. Er zijn meer pers en omstanders dan Kameraden.”

Onder de omstanders bevinden zich voorstanders van de Kameraden. Drie dames uit Pekela: „die jonge asielzoekers horen hier niet. Ze vallen meisjes lastig, ze vragen waar de koffieshop is en nog erger, ze drinken bier in het openbaar, en de politie doet niks."

Een andere omstander relativeert de situatie. „Incidenten met asielzoekers? Nee, ze verdraaien de boel, er gebeurt niks ergs. Er zitten misschien een paar kwaaien tussen de asielzoekers, maar het is vooral discriminatie.”

Binnen drie kwartier is het afgelopen. De spandoeken en vlaggen zijn alweer opgevouwen. Een stuk of twintig mensen staan nog wat na te praten. Een klein deel daarvan zegt naar het AZC te willen lopen, maar het blijft slechts bij woorden.

Nieuws

Meest gelezen

menu