Rutte in persconferentie corona: 'Hard ingrijpen is nodig’

Dinsdag worden nieuwe maatregelen om de coronabesmettingen terug te dringen bekend gemaakt. ANP

Er zijn strengere maatregelen nodig om het coronavirus onder controle te krijgen, heeft premier Mark Rutte vanavond gezegd. ,,Hard ingrijpen is nodig.” 

Volgens minister Hugo de Jonge is de groei van het corona-virus simpelweg ‘te exponentieel’.  ,,We gebruiken ons gezonde verstand, maar de treinen worden voller, het thuiswerken schiet er bij in. Het zijn niet alleen de jongeren, dan zien we terug in de cijfers. Onder de streep is het gewoon niet goed genoeg. We doen ons best, maar het virus doet het beter.”

Het kabinet grijpt daarom in, met name in het sociale leven. Het gaat om maatregelen die vanaf morgen drie weken gaan gelden, tot 20 oktober. Dan wordt gekeken wat het effect is geweest. ,,Dit virus is als een mammoettanker. Het kost tijd om het bij te sturen. Het effect van wat we vandaag doen, zien we pas over een paar weken", aldus De Jonge. ,,We moeten helaas onze vrijheden beperken, zodat we ze niet hoeven in te leveren.”

De maatregelen

De horeca in het hele land moet om die reden om 22.00 uur de deuren sluiten. Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportevenementen, ook niet in de amateursport. Kantines gaan dicht. Ook wordt thuiswerken weer de norm, ‘tenzij het echt niet anders kan'.

Het kabinet trekt een flink aantal landelijke regels uit de kast. Zo wordt de norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar 3 personen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten, behalve bij speciale plekken, zoals bijvoorbeeld een pretpark als De Efteling dat meer bezoekers aan kan.

Het kabinet besluit verder ook dat supermarkten het gebruik van karretjes weer moeten gaan bemoedigen. Ook komen er voor kwetsbare groepen en ouderen weer speciale tijden om te kunnen winkelen.

In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt geadviseerd een mondkapje te dragen in winkels.  Het OMT gaat nog wel een advies uitbrengen over het nut van het gebruik van mondkapjes op meer plekken. Eerder vandaag bleek al dat burgemeesters verdeeld zijn over het verplichten daarvan.

Rutte: ,,We hebben de mondkapjes nu in het OV, omdat je daar de 1,5 meter moeilijk kan handhaven. Maar wat je nu ziet is dat de aantallen besmettingen zo erg oplopen dat het toch een aanvulling kan zijn op het pakket. We denken dat het beperkt effect heeft, maar zeggen toch: laten we dat toch doen.” 

Grote steden niet 'op slot'

Hoewel er berichten circuleerden dat de grote drie steden ‘op slot’ zouden gaan, kiest het kabinet daar niet voor. Hotels blijven open, een advies om alleen noodzakelijke reizen naar de steden te maken, gaat niet in. Wel zei premier Rutte dat ‘winkelen even geen uitje is'. ,,Ga het liefst alleen.”

Gisteren spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. Vandaag was daarop overleg met het hele kabinet, ook deskundige Kim Putters (SCP) en hoge ambtenaren van bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam sloten daarbij aan. Vanmiddag was er ook nog een overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu