Mark Rutte trekt plan voor kerncentrale in Groningen weer in: Ik dacht dat er wel draagvlak zou zijn omdat Groningen de provincie van de energietransitie wil zijn

Mark Rutte Foto: ANP/Bart Maat

Mark Rutte trekt zijn plan in om een kerncentrale in de provincie Groningen te bouwen, nu blijkt dat daar in de provincie geen draagvlak voor is.

Hij was donderdag nog geen minuut aan het woord in het lijsttrekkersinterview met voormalig Radio Noord presentator Jurgen van den Berg in het Radio 1 journaal of hij kwam terug op zijn eerdere proefballon.

„Om te beginnen moet er draagvlak zijn voor een kerncentrale”, verklaarde hij. „Ik dacht dat die er wel zou zijn omdat Groningen de provincie van de energietransitie wil zijn. Maar dat blijkt dus anders te liggen. Groningen wil wel volop aan de slag met waterstof en vormen van schone energie.”

Uitstoot van CO2

Mark Rutte ziet in kernenergie een mogelijkheid om de uitstoot van CO2 te verlagen, maar dan wel voor de periode na 2030. Tijdens het lijsttrekkersdebat noemde hij behalve de provincie Groningen ook Borssele, waar ook nu al een centrale staat.

Zijn partijgenoot de Groningse gedeputeerde Mirjam Wulfse deelt zijn opvatting echter niet dat de Groningse Eemshaven hiervoor geschikt is. De liberale jongerenorganisatie JOVD is wel voorstander. Uit de verdere reacties bleek dat veel inwoners fel tegen zijn en door het plan van Rutte het gevoel krijgen dat Groningen het afvoerputje van Nederland is.

Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek ook niet voor een kerncentrale in de Eemshaven te porren. De uitlatingen van Rutte leidden er wel toe dat kernenergie weer volop op de politieke agenda staat. Nederland wil onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen, maar de bouw van windmolens en zonneparken roept in het landelijk gebied veel weerstand op.

Nieuws

Meest gelezen

menu